PDV ne može posle naplate, mora pre

Za Srbiju bi bilo "jako bolno" ukoliko se omogući plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) posle naplate roba i usluga.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.05.2012.

16:44

Default images

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević je naveo da bi to značilo godišnji manjak oko 120 milijardi dinara u budžetu.

Radosavljević je nagovestio mogućnost da se izmeni propis o naplati PDV-a, koji će omogućiti odlaganje uplate PDV-a državi do najviše šest meseci, a mogao bi biti donesen krajem ove ili početkom naredne godine.

On je rekao da bi to napravilo štetu javnim finansijama, pogotovo u ovo krizno vreme kada je stopa nezaposlenosti visoka.

Uz sve to, od 1. novembra prošle godine izmenjen je propis o naplati poreza na zarade i od tada 80 odsto poreza ide lokalnoj samoupravi, predočio je on i naveo da je posledica te izmene zakona stvorila manjak od oko 60 milijadi dinara u budžetu godišnje.

Radosavljević je rekao da ne može da govori o tome da li će se stopa PDV-a povećavati, jer to zavisi od planova nove vlade, ali je činjenica da sa 18 odsto Srbija ima PDV među najnižima u Evropi, a primera radi u Hrvatskoj je 25 odsto, u Mađarskoj 27 odsto...

Direktor Poreske uprave je izrazio očekivanje da će naplata poreza na prenos apsolutnih prava na nekretnine uskoro preći u nadležnost lokalne samouprave, u sklopu predstojećih fiskalnih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: