"Kobac" - novi srpski borbeni avion

U fabrici u Pančevu inženjeri privode kraju rad na prvom primerku novog srpskog borbenog aviona "kobac". Koristiće se za obuku i za protivteroristička dejstva.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

01:49

Default images

Inženjeri i mehaničari fabrike Utva ugrađuju poslednje delove koji će udahnuti život avionu "kobac", koji će se prvi put vinuti u nebo početkom sledeće godine.

Ovaj školsko-borbeni vazduhoplov najsloženiji je prozivod domaće industrije od koga se mnogo očekuje. Prvi primerak plod je rada Vojnotehničkog instituta, fabrike Utva i preduzeća Jugoimport SDPR.

Najmlađi srpski avion ima potpis na "nosu", na koji centimetar od elise. Na njemu je nacrtan stilizovani kobac, izbačenih kandži, u jurišu na plen. Na radnu verziju već je namontiran stajni trap, staklena kabina i kontejneri za naoružanje. Ofarban je u sivu boju, sa grbom vazduhoplovstva Vojske Srbije na bokovima. Ovaj vazduhoplov je namenjen naprednoj obuci pilota, ali i za dejstva protiv teorista, objašnjavaju tvorci ove letelice sa Vojnotehničkog instituta.

Posadu ove letelice činiće dva pilota, a biće opremljen i dvema linijama naoružanja. Hitrost je bitan faktor, pa će u horizontalnom letu postizati brzinu od 500, dok će u obrušavajućem letu dohvatati 550 kilometara na čas.

Za oštar pogled "kopca" biće zaduženi savremeni navigacioni uređaji i moderne optonišanske sprave. Po zamisli konstruktora, bez ikakvih razlika, zadatke će moći da izvršava i noću i danju, pa je zbog toga naročito pogodan za izviđanje granica, prelaza, sumnjivih teritorija...

Razvoj "laste", a zatim i "kopca" udahnuo je novi život do nedavno poklekloj fabrici u Pančevu. Teško postradala u bombardovanju 1999. godine, desetkovana i posustala, Utva kroz ovu deceniju korača sa više optimizma.

"Pre nekoliko godina bili smo u teškoj situaciji, a i stečaj nije bi daleko. Zahvaljujući novim poslovima obnovili smo ljudstvo, halu i deo tehnoloških mogućnosti. Avione koji su otišli u izvoz prozivodili smo u hodu. Sada proizvodimo avione za našu vojsku, a razvili smo i četiri vrste naoružanja. Možemo da se pohvalimo da je prošle godine Utva imala prvi poslovni dobitak i da smo uspeli da rešimo problem dugovanja prema radnicima fabrike", kaže Tomislav Bjelogrlić, direktor ove fabrike.

U Utvi objašnjavaju da ih je rad na "lasti" digao na noge. Kada se krenulo u projekat, na njemu je radilo 180 zaposlenih, dok sada na njemu radi njih 330. Mladi radnici su prošli obuku, a u poslednje vreme plate se redovno isplaćuju. U fabrici kažu da su uz renovirane hale i nove mašine spremni da krenu u serijsku proizvodnju nove letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: