Prosvetari će u štrajk kao Grci

Sindikati prosvete ne isključuju mogućnost štrajka do kraja ove školske godine, rečeno je povodom godišnjice završetka štrajka prosvetnih radnika.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

19:24

Default images

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević kazao je da prosvetni radnici nisu imali korist od prošlogodišnjeg štrajka zbog čega razmišljaju o "grčkom modelu štrajkova koji daje bolje rezultate"

"Od štrajkova nikad ne treba odustati, ali razmišljamo o novoj varijanti da to ne budu veliki iscrpljujući štrajkovi od mesec dana, već da probamo grčki model", naveo je Matijević. Kako je objasnio, reč je o masovnim štrajkovima koji traju dva do tri dana, a zatim staju ne bi li se videli rezultati u pregovorima. On je izrazio očekivanje da štrajka neće biti do juna jer nova vlada neće biti formirana pre leta zbog čega "sindikati nemaju s kim da pregovaraju".

Međutim, predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković nije želeo da isključi mogućnost da će biti štrajka do kraja školske godine. "Ako je članstvo nezadovoljno platama, a jeste, i ako hoće štrajk i da se ne završi školska godina, nemamo pravo da im to uskratimo", rekao je Brajković istakavši da je članstvo "žestoko nezadovoljno".

Prosvetni radnici su prošle godine štrajkovali više od dva meseca nakon čega su sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom prosvete Žarkom Obradovićem potpisali sporazum kojim je okončan štrajk.

Prema rečima sindikalaca, Vlada je od devet tačaka sporazuma dosad ispunila samo dve tačke. Prosvetarima nisu isplaćene jubilarne i novogodišnje nagrade, a izostalo je i dogovorena povećanje zarada zbog čega više od 20.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu.

Sindikati traže i korekciju koeficijenta tako da se najniža zarada u prosveti poklopi sa minimalnom zaradom, a da plata zaposlenog sa fakultetom bude tri puta veća od plate čistačice u prosveti.

U razgovoru sa Ministarstvom finansija, sindikatima je rečeno "da su u pravu, ali da para nema", kao i da povećanje zarada prosvetara za samo jedan odsto zahteva dodatnih milijardu dinara koje "država nema" i da će sindikati o povećanju morati da pregovaraju sa budućom vladom.

On je naveo da su plate prosvetara od 2008. do danas povećane za osam odsto, osim minimalne zarade i zarada domara i kuvara koje su povećane za 18 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: