Rusi platili poslednju ratu za NIS

Moskva -- Ruski Gaspromnjeft je u aprilu isplatio poslednju ratu za investicione obaveze za kupovinu kontrolnog paketa akcija Naftne industrije Srbije (NIS).

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Na sajtu kompanije se navodi da završetak isplate ne označava i završetak procesa modenizacije rafinerije Pančevo, da NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja fabrike i njenih proizvodnih mogućnosti.

Gaspromnjeft je kupila 51 odsto akcija NIS-a početkom 2009. godine za 400 miliona evra, ali je dalje, kupovinom 5,15 odsto akcija od manjinskih vlasnika za 40,3 miliona evra, povećala svoj udeo u kompaniji na 56,15 odsto.

Gaspromnjeft je uplatio poslednju tranšu od 32 miliona evra za izgradnju novih postrojenja u Pančevu, čime je pre roka ispunio obavezu iz kupoprodajnog ugovora o investiranju 500 miliona evra.

Predsednik Odbora direktora NIS-a, prvi zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta Vadim Jakovljev, istakao je da je njegova kompanija ispunila investicione obaveze pre predviđenog roka, što još jednom potvrđuje da je 2009. Vlada Republike Srbije dobila pouzdanog partnera za razvoj petrohemijskog sektora.

"Modernizacija prerađivačkog kompleksa NIS danas ulazi u finalnu fazu, završava se izgradnja poslednjih objekata, a startovalo je ispitivanje infrastrukturnih mreža i opreme", rekao je Jakovljev.

On je istakao da okončanje investicionog ciklusa ne znači i završetak procesa modernizacije rafinerije u Pančevu, dodajući da NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja fabrike i njenih proizvodnih kapaciteta, objavljeno je na sajtu Gaspromnjefta.

Vesti

strana 1 od 9238 idi na stranu