Za prava radnika "Crno na belo"

Šest organizacija civilnog društva pokrenulo je akciju "Crno na belo" za borbu protiv rada na crno u Srbiji i unapređenje prava radnika.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 03.04.2012.

13:53

Default images

U okviru akcije pokrenut je i internet portal www.crnonabelo.com na kojem će građani na jednom mestu moći da pronađu savete i uputstva za zaštitu prava, primere dobre prakse, kao i da iznesu probleme sa kojima se sreću, rečeno je na predstavljanju projekta u Beogradu.

Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković kazala je da će akcija "Crno na belo" čiji je cilj unapređenje dostojanstvenog rada trajati godinu dana. Kako je istakla, zbog ekonomske krize postajemo neosetljivi na povrede prava, kašnjenje i neplaćanje zarada, poreza i doprinosa na plate.

"Ako se zarade ne isplaćuju po više meseci, ako poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose, ako vas na razgovoru za posao pitaju o planiranju porodice, ako radite na crno, onda se radi o ozbiljnom kršenju prava", kazala je ona.

Vučković je istakla da je interes garađana da se o tom kršenju prava govori više, da se prikazuju konkretni slučajevi diskriminacije i kršenja prava i da znaju kako da štite i odbrane.

Akcija "Crno na belo", dodala je, nije usmerena protiv poslodavaca, već je i u njihovom interesu, jer samo zadovoljan radnik može da odgovori na sve zahteve.

Vučković je kazala da će u okviru akcije biti urađeno i istraživanje efikasnosti rada državnih organa u zaštiti radnih prava, pre svega Inspekcije rada i prekršajnih sudova, i na osnovu toga predložiti izmene pravnog okvira. Rezultati istraživanja biće poznati u septembru, dodala je ona.

Prema nekim procenama, kazala je Vučković, u Srbiji oko pola miliona ljudi radi na crno. Postoji osećaj da se ne vredi boriti i to upravo želimo da promenimo, naglasila je Vučković.

Projekat "Crno na belo" sprovodiće u narednih godinu dana Fondacija Centra za demokratiju, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Centar za nove komunikacije Dokukino, Timočki klub, Udruženje građana "Zajedno" i Resurs centar "Majdanpek".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: