Premijer Cvetković pisao Erbasu

Evropskoj vazduhoplovnoj korporaciji EADS, većinskom vlasniku "Erbasa", stiglo je pismo premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

09:24

Default images

Kako se navodi u pismu, koje je napisano na srpskom jeziku, dalja saradnja sa ovom korporacijom se ne dovodi u pitanje.

Premijer je informisao EADS da je Vlada Srbije u ovom mandatu više puta pokušavala da nađe partnera za svoju nacionalnu avio-kompaniju. Prema rečima premijera, Vlada Srbije i dalje ulaže napore da pronađe partnera za "Jat". Cvetković je ugovor između srpske avio-kompanije i "Erbasa" ocenio kao veoma važne, ali je istakao da ipak treba dati priliku potencijalnom partneru da se odredi prema ugovoru iz 1998. godine i da kao budući vlasnik srpske avio-kompanije nastavi razgovore o eventualnim izmenama ugovora.

Proizvođač aviona iz Tuluza očekuje nastavak pregovora o isporuci letelica srpskoj avio-kompaniji, rečeno je u "Erbasu".

To bi, naime, trebalo da znači da zasad nema ni govora o podnošenju tužbe pred arbitražom u Parizu zbog nerealizovanog ugovora sa "Jatom" iz 1998. godine.

Do parlamentarnih izbora "Jat" sigurno neće dobiti partnera, a sudbinu nacionalne avio-kompanije rešavaće nova vlada.

Rešavanje spora oko nabavke nove flote sa "Erbasom", koji traje 14 godina, presudno je za opstanak srpskog nacionalnog avio-prevoznika, oglasio se u ponedeljak i sindikat pilota.

Pregovore bi trebalo da vodi menadžment "Jata" uz saglasnost Vlade Srbije. "Erbas" se obavezao da će obezbediti najpovoljnije uslove kreditiranja i na to ih treba podsetiti, tačnije neophodno je proceniti trenutne mogućnosti naše avio-industrije da proizvedu skoro 90 odsto kupoprodajne vrednosti ovog posla u kompenzaciji, kako je i predviđeno ugovorom iz 1998. godine.

Ugovor sa „Erbasom” podrazumevao jer kupovinu osam aviona tipa A-319 za 580 miliona dolara. To je sada za našu nacionalnu avio-kompaniju nedostižno. Ali „Erbas” je spreman da se ti uslovi ugovora izmene i da od njih kupimo četiri aviona, pod povoljnijim uslovima nego pre 14 godina.

Ovaj ugovor, kako tvrdi Draško Vujović, direktor „Jata” od 2001. do 2004. godine, nije čisto komercijalne prirode, veoma je nepovoljan za „Jat” i našu državu, a potpisan je pred mirovnu konferenciju u Rambujeu, verovatno da bi se smanjili pritisci na Srbiju i obezbedila bolja pregovaračka pozicija za nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: