Premijer Cvetković pisao Erbasu

Beograd -- Evropskoj vazduhoplovnoj korporaciji EADS, većinskom vlasniku "Erbasa", stiglo je pismo premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Izvor: B92, Novosti
Podeli

Kako se navodi u pismu, koje je napisano na srpskom jeziku, dalja saradnja sa ovom korporacijom se ne dovodi u pitanje.

Premijer je informisao EADS da je Vlada Srbije u ovom mandatu više puta pokušavala da nađe partnera za svoju nacionalnu avio-kompaniju.

Iz Tuluza je ranije najavljivanoda će 30. marta Erbas prestati da pokušava da reši probleme sa Jatom što bi moglo da znači raskid ugovora, pa čak i arbitražu pred međunarodnim sudom. Ukoliko slučaj završi na sudu, postoji opasnost da Srbija izgubi 23,5 miliona dolara koje je dala kao avans, plus dodatnih 25 miliona dolara koje bi Erbas tražio na ime odštete. Potencijalni gubitak bi tako iznosio oko 48 miliona dolara, što je za tri miliona više od cene jednog novog aviona A320.

Prema rečima premijera, Vlada Srbije i dalje ulaže napore da pronađe partnera za "Jat". Cvetković je ugovor između srpske avio-kompanije i "Erbasa" ocenio kao veoma važne, ali je istakao da ipak treba dati priliku potencijalnom partneru da se odredi prema ugovoru iz 1998. godine i da kao budući vlasnik srpske avio-kompanije nastavi razgovore o eventualnim izmenama ugovora.

Proizvođač aviona iz Tuluza očekuje nastavak pregovora o isporuci letelica srpskoj avio-kompaniji, rečeno je u "Erbasu".

To bi, naime, trebalo da znači da zasad nema ni govora o podnošenju tužbe pred arbitražom u Parizu zbog nerealizovanog ugovora sa "Jatom" iz 1998. godine.

Do parlamentarnih izbora "Jat" sigurno neće dobiti partnera, a sudbinu nacionalne avio-kompanije rešavaće nova vlada.

Rešavanje spora oko nabavke nove flote sa "Erbasom", koji traje 14 godina, presudno je za opstanak srpskog nacionalnog avio-prevoznika, oglasio se u ponedeljak i sindikat pilota.

Pregovore bi trebalo da vodi menadžment "Jata" uz saglasnost Vlade Srbije. "Erbas" se obavezao da će obezbediti najpovoljnije uslove kreditiranja i na to ih treba podsetiti, tačnije neophodno je proceniti trenutne mogućnosti naše avio-industrije da proizvedu skoro 90 odsto kupoprodajne vrednosti ovog posla u kompenzaciji, kako je i predviđeno ugovorom iz 1998. godine.

Ugovor sa „Erbasom” podrazumevao jer kupovinu osam aviona tipa A-319 za 580 miliona dolara. To je sada za našu nacionalnu avio-kompaniju nedostižno. Ali „Erbas” je spreman da se ti uslovi ugovora izmene i da od njih kupimo četiri aviona, pod povoljnijim uslovima nego pre 14 godina.

Ovaj ugovor, kako tvrdi Draško Vujović, direktor „Jata” od 2001. do 2004. godine, nije čisto komercijalne prirode, veoma je nepovoljan za „Jat” i našu državu, a potpisan je pred mirovnu konferenciju u Rambujeu, verovatno da bi se smanjili pritisci na Srbiju i obezbedila bolja pregovaračka pozicija za nas.

strana 1 od 302 idi na stranu