Kobac, naš najskuplji proizvod/FOTO

Pančevo -- Pančevačka fabrika aviona Utva predstavila je prototip novog domaćeg lakog školsko-borbenog aviona, za koji se smatra da će biti važan izvozni proizvod.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Avion je proizvod saradnje Vojnotehničkog instituta, preduzeća SDPR i Utve i u potpunosti je domaći proizvod, rekao je glavni inženjer na projektu Vojislav Dević.

To će biti jedan od najvitalnijih proizvoda naše vojne industrije, a njegova proizvodnja bi trebalo da počne naredne godine, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Avion 'kobac' će biti najskuplji proizvod u ukupnoj srpskoj privredi, i važno je da se na svetsko tržište vraćamo sa ovako sofisticiranim proizvodom. Očekujemo da se kupci vrlo brzo pojave", rekao je ministar odbrane.

Kako izgleda prototip školsko-borbenog aviona "kobac", proizvedenog u fabrici Utva u Pančevu, pogledajte u našoj Galeriji.

Šutanovac je izrazio očekivanja da će prodaja aviona "kobac" biti izuzetno značajna za srpsku odbrambenu industriju u narednoj deceniji.

Glavni inženjer na projektu Vojislav Dević je istakao i da ta letelica ima dve linije naoružanja, a da posadu čine dva pilota. On je naveo da je "kobac" namenjen i za protivterorističku borbu, kao i da u horinzontalnom letu postiže brzinu od 500 kilometara na čas, a u obrušavajućem letu od 550 kilometara na čas. Letelica "kobac" opremljena je svim savremenim navigacionim uređajima, kao i optonišaniškim spravama, tako da će po zamisli konstruktora, bez ikakvih razlika moći da se koristi noću i danju.

"Očekujem da 'kobac' već početkom naredne godine ima prve promotivne letove", rekao je Šutanovac, naglašivši da će ta letelica uz avion "lasta" u budućnosti biti najsavremeniji tehnički proizvod, koji će se prodavati u inostranstvu. Letelica bi prva probna letna ispitivanja trebalo da ima početkom 2013. godine.

Avion "kobac" je namenjen za školsku borbenu obuku i za protivteroristička dejstva, a nastao je iz osnovne verzije aviona "lasta" koji se takođe proizvodi u Pančevu.

Šutanovac je potvrdio da se uskoro očekuje još jedna narudžbina iz inostranstva za avione tipa "Lasta", ali nije želeo da govori o detaljima. On je podsetio da je prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme srpske obrambene industrije iznosio 250 miliona dolara, izrazivši očekivanja da će u narednim godinama biti i povećana.

Ministar je rekao da se proizvodi srpske odbrambene industrije izvoze širom sveta od Indonezije, preko Kanade, do SAD.

Prema njegovim rečima, najveći partneri su bile države iz vremena nesvrstanih, ali u ovom trenutku, veliki deo izvoza ide na tržišta država EU i SAD.

Direktor Utve Tomislav Bjelogrlić zahvalio se na podršci Ministarstvu odbrane, a zahvaljujući kojoj je to preduzeće, posle dve neuspele privatizacije, uspelo ponovo da uspešno posluje. Bjelogrlić je rekao da je Utvi zaposleno 330 radnika i da je obučen veliki broj mladih stručnjaka, a da se plate u iznosu od 35.000 redovno isplaćuju sa svim porezima i doprinosima.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da "kobac" može da nađe svoje mesto na tržištu, upravo u onim zemljama kojima treba pouzdan avion ali nemaju vrhunski obrazovan i iskusan kadar za održavanje visokosofisticiranih zapadnih aviona.

"'Lasta' je odličan avion za obuku pilota, i to se već pokazalo, ali se ne može očekivati od tog aviona da bude laki borbeni avion. Odgovor na tu potrebu je 'kobac'", rekao je on.

Analitičar je procenio da je "kobac" izvozni poduhvat domaće odbrambene industrije i da je potpuno jasno da on neće biti nabavljen za potrebe Vojske Srbije.

"Realnost je da će potrebe za obukom pilota u VS biti zadovoljene sa 15 školskih aviona 'lasta' i tu nema prostora", rekao je on ali i dodao da je dobro što je napravljen jedan takav avion jer fabrike "Utva" i "Prva petoletka", kao i mnogi njihovi kooperanti, moraju da nađu nova tržišta i nove poslove kako bi nastavili proizvodnju.

strana 1 od 302 idi na stranu