Bajatović: Samo rat diže cenu gasa

Pojeftinjenje gasa i stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji trebalo bi da donese dugoročan ugovor o nabavci tog energenta iz Rusije, kaže Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2012.

15:55

Default images

Generalni direktor Srbijagasa kaže da je Srbija već dobila jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto za ovu godinu i očekuje da će biti odobren dodatan popust u okviru novog dugoročnog ugovora koji je spreman i treba uskoro da bude potpisan.

Dugoročni ugovor o snabdevanju Srbije gasom iz Rusije važiće do 2021. i to u količinama do pet milijardi kubika godišnje, kazao je Bajatović i dodao da će se oko 85 odsto tog energenta kupovati po naftnoj formuli, a 15 odsto na spot tržištu. Bajatović je naglasio da je gas u Srbiji i sada jeftiniji za oko 30 odsto od tržišne cene, ukazujući da je cena gasa za građane u Srbiji najniža u Evropi i da je taj energent jeftiniji samo u Rumuniji.

Generalni direktor Srbijagasa je ocenio da ako ne bude rata u Persijskom zalivu neće biti ni velikog "skoka" cene gasa i nafte na svetskom tržištu do kraja ove godine.

Izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju će početi krajem novembra ili početkom decembra, ponovio je Bajatović i dodao da će na tom poslu vrednom oko 1,5 do 1,7 milijardi evra biti zaposleno oko 2.000 do 3.000 ljudi i veliki broj domaćih preduzeća.

Oko 40 do 50 odsto tog posla, u vrednosti od 700 do 800 miliona evra uradiće srpske kompanije, jer treba iskopati oko 500 kilometara kanala za gasovod širine i dubine od tri metra, a gasovod treba da prođe i dva puta ispod Dunava, kazao je Bajatović.

On je najavio da Srbijagas planira da u saradnji sa ruskim Gaspromom, američkom kompanijom "Dženeral elektrik" i zainteresovanim kompanijama iz drugih zemalja, izgradi četiri nove gasne elektrane kogenerativnog tipa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu, koje bi proizvodile struju i toplotnu energiju.

"Razgovori o tome dobro napreduju i očekujem da će se to kao ozbiljna inicijativa 'otvoriti' odmah posle formiranja nove Vlade Srbije", naglasio je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: