Bajatović: Samo rat diže cenu gasa

Beograd -- Pojeftinjenje gasa i stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji trebalo bi da donese dugoročan ugovor o nabavci tog energenta iz Rusije, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: Tanjug
Podeli

Generalni direktor Srbijagasa kaže da je Srbija već dobila jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto za ovu godinu i očekuje da će biti odobren dodatan popust u okviru novog dugoročnog ugovora koji je spreman i treba uskoro da bude potpisan.

Dugoročni ugovor o snabdevanju Srbije gasom iz Rusije važiće do 2021. i to u količinama do pet milijardi kubika godišnje, kazao je Bajatović i dodao da će se oko 85 odsto tog energenta kupovati po naftnoj formuli, a 15 odsto na spot tržištu.

Bajatović očekuje da će biti prepolovljena provizija u Jugorosgasu, preduzeću posredniku u trgovini gasom za Srbiju, koja sada iznosi četiri odsto. To će biti predmet konačnog zaključenja dugoročnog ugovora, ali se o tome pregovara, kao i o povećanju učešća Srbijagasa u tom zajedničkom rusko-srpskom preduzeću, dodao je Bajatović.

Bajatović je naglasio da je gas u Srbiji i sada jeftiniji za oko 30 odsto od tržišne cene, ukazujući da je cena gasa za građane u Srbiji najniža u Evropi i da je taj energent jeftiniji samo u Rumuniji.

Generalni direktor Srbijagasa je ocenio da ako ne bude rata u Persijskom zalivu neće biti ni velikog "skoka" cene gasa i nafte na svetskom tržištu do kraja ove godine.

Izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju će početi krajem novembra ili početkom decembra, ponovio je Bajatović i dodao da će na tom poslu vrednom oko 1,5 do 1,7 milijardi evra biti zaposleno oko 2.000 do 3.000 ljudi i veliki broj domaćih preduzeća.

Oko 40 do 50 odsto tog posla, u vrednosti od 700 do 800 miliona evra uradiće srpske kompanije, jer treba iskopati oko 500 kilometara kanala za gasovod širine i dubine od tri metra, a gasovod treba da prođe i dva puta ispod Dunava, kazao je Bajatović.

On je najavio da Srbijagas planira da u saradnji sa ruskim Gaspromom, američkom kompanijom "Dženeral elektrik" i zainteresovanim kompanijama iz drugih zemalja, izgradi četiri nove gasne elektrane kogenerativnog tipa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu, koje bi proizvodile struju i toplotnu energiju.

"Razgovori o tome dobro napreduju i očekujem da će se to kao ozbiljna inicijativa 'otvoriti' odmah posle formiranja nove Vlade Srbije", naglasio je Bajatović.

strana 1 od 324 idi na stranu