Tadić: Srbi iz dijaspore, ulažite

Despotovac -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas Srbe u dijaspori da se vrate u maticu i zarađeni novac ulože u porodične biznise.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Tadić je, prilikom posete preduzeću "Mlinpek-Plažane", koje je pre 13 godina osnovao povratnik iz Francuske Miodrag Jović, istakao da bi voleo da i drugi Srbi u dijaspori krenu njegovim stopama i nastave svoj posao u Srbiji.

"Time niste na teretu države, već svojim privatim preduzetništvom doprinosite razvoju društva i države. To je nešto što treba da se podrži", rekao je Tadić.

"Mlinpek-Plažane" je jedan od glavnih snabdevača hlebom i pecivom u opštini Despotovac. Osnovna delatnost preduzeća je skladištenje pšenice, proizvodnja svih vrsta pšeničnog brašna i proizvodnja hleba i peciva.

Predsednik Srbije je istakao da je istorija porodice Jović zanimljiva, budući da je u dve generacije u inostranstvu uspela da sačuva svoj jezik i kulturu, kao i želju da se vrati u postojbinu i uloži u njen razvoj.

Jović je rekao da se sa porodicom vratio u Srbiju jer nisu hteli da u Francuskoj izgube svoje korene. "Mi smo povratnici iz Francuske, tri generacije koje su radile u inostranstvu su uložile novac u ovo preduzeće", rekao je on.

Vlasnik preduzeća "Mlinpek-Plažane" izjavio je da je potrebno da država podstiče otvaranje malih i srednjih preduzeća i privuče ljude iz dijaspore da ulažu u Srbiju tako što će pojednostaviti administrativne procedure za otvaranje firmi i poslovanje.

"Ljudima iz dijaspore finansijska pomoć nije potrebna, ali je problem komplikovana administracija, a takođe bi bilo dobro da svi preduzetnici budu u istoj ravni, odnosno da svi plaćamo obaveze i prijavljujemo radnike, a da tržišna utakmica bude jednaka za sve, kako male tako i velike preduzetnike", rekao je Jović, koji je posao pokrenuo kapitalom zarađenim u inostranstvu.

Prema njegovom uverenju, od porodičnog biznisa u Srbiji se može živeti solidno, a problemi mogu da se reše striktnijim sprovođenjem zakona, tako što bi se efikasnijim učinio sistem naplate i suzbio privredni kriminal koji, kako je rekao, "topi dobra preduzeća".

strana 1 od 324 idi na stranu