U svet otišlo 1.100 tona našeg meda

Beograd -- U Srbiji je tokom 2011. proizvedeno 5.000 tona kvalitetnog meda, od čega je u svet izvezeno 1.108 tona za šta je dobijeno više od pet miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izvozna cena za med iz Srbije u 2011. se kretala od 2,28 do 3,17 evra po kilogramu. U 2010, inače, iz Srbije je izvezeno 1.959 tona meda za sedam miliona dolara.

I pored kvalitetne proizvodnje ova oblast ima i niz problema - nema premija za ovu proizvodnju, proizvođači nastupaju neorganizovano kao "slobodni strelci", jedni drugima konkurišu i snižavaju cenu...

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović naglasio je da u Srbiji trenutno na zalihama ima oko 1.400 tona kvalitetnog meda koji čeka kupce. "Ja se nadam da neće biti problema da ovaj med pronađe kupce i to po dobroj ceni", naveo je Živadinović.

Predsednik Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda PKS Srbislav Vidojević istakao je da proizvođači nisu zadovoljni u pogledu pomoći koju imaju od Vlade Srbije.

To je značajna oblast u kojoj bi se uz podršku znatno bi povećala ukupna voćarska i biljna proizvodnja u zemlji, što nije beznačajno, primetio je Vidojević.

Vidojević je naglasio da je potrebno da pčelari nastupaju organizovano, kroz klaster u ponudi meda, jer tako će se lakše pronalaziti kupci i dobijati viša, jedinstvena cena. “Kroz organizovan nastup srpski med će postati i brend ne samo u Evropi već u celom svetu“, zaključio je on.

Na početku ove godine u Srbiji je bilo oko 400.000 košnica u vlasništvu 12.000 proizvođača meda.

Srbija inače, i pored visoke proizvodnje kvalitetnog meda, ima manju potrošnju od prosečne za stanovnike Evrope.

strana 1 od 324 idi na stranu