Otkazi u Aktavisu, nema Amerikanaca

Leskovac -- Deset radnika u administraciji fabrike Zdravlje Aktavis u Leskovcu je otpušteno, potvrdila je za medije predstavnica Aktavisa Maja Gedošev.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ona je, ipak, naglasila da to nema veze sa glasinama da je tu kompaniju otkupila američka firma Vatson farmaceutikals.

"Otpušteno je deset radnika iz sektora finansija, logistike i kadrovske službe, kao tehnološki višak, po važećim zakonima i sa odgovarajućom otpremninom i to nema nikakve veze sa nekim Amerikancima", kazala je Gedošev.

Ona je navela da se Zdravlje Aktavis odlučilo na taj potez zato što želi da poveća proizvodnju i broj zaposlenih u proizvodnji u leskovačkoj fabrici za proizvodnju lekova. "Od početka godine smo primili deset novih proizvodnih radnika. Naš fokus je upravo proizvodnja", dodala je Gedošev.

Vatson farmaceutikals, kako stoji na zvaničnom sajtu te kompanije, četvrta je po obimu proizvodnje i prometa generičkim lekovima u svetu, a peta po snazi faramaceutska kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Generalni direktor kompanije Aktavis Pavle Marjanović kaže da je "apsolutno netačna" informacija da to preduzeće planira dramatična smanjenja broja zaposlenih, već očekuje da bi broj zaposlenih u toj kompaniji mogao biti povećan.

"Kompanija Aktavis je iznenađena i šokirana objavama pojedinih lokalnih medija u vezi sa navodnim masovnim otpuštanjem radnika u fabrici Zdravlje Aktavis u Leskovcu", naveo je on.

Kako je ranije javila regionalna informativna agencija Jugpres, u obrazloženju otkaza, poslodavac navodi da radnicima prestaje radni odnos zbog toga što novi vlasnik planira smanjenje proizvodnje lekova.

U Leskovačkom Zdravlju, gde je pre privatizacije bilo zaposleno 2.050 ljudi, sada radi 414, a u predstavništvu Aktavisa u Beogradu još 127.

Gedošev nije htela da komentariše glasine da je američka kompanija Vatson Farmaceutik kupila islandski Aktavis sa oko 11.000 zaposlenih. "To je prosto netačno. Nikakvog ugovora nema", kazala je Gedošev.

Drugi izvor iz Aktavisa, koji je zahtevao anonimnost rekao je, međutim, da se pregovori o kupoprodaji vode duže vreme i da bi zaposleni u Aktavisu bili srećni kada bi ih preuzela američka firma.

"Amerikanci su veoma zainteresovani za kupovinu Aktavisa, posebno zbog istočno -evropskog tržišta", kazao je izvor agencije Beta. Inače, kako prenose strani mediji, američka kompanija će za islandski Atkavis platiti oko pet milijardi evra.

strana 1 od 324 idi na stranu