Kolubaru čeka 750 mil. EUR ulaganja

Lazarevac -- U narednih pet godina u Rudarskom basenu Kolubara planirane su investicije u zamenske kopove vredne 750 miliona evra ili po 150 miliona evra godišnje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran kaže da će investicije biti usmerene u eksproprijaciju zemljišta, nabavku rudarske opreme i izmeštanje infrastrukturnih objekata.

On je kazao da je zbog proširenja kopova potrebno izmeštanje reke Kolubare, nekih magistralnih puteva i dela Ibarske magistrale.

Ćeran je najavio da je u planu otvaranje tri zamenska ugljenokopa koji treba da nadoknade manjak uglja zbog gašenja starih kopova, čija eksploatacija je pri kraju.

U prva tri meseca u Kolubari je gotovo u potpunosti ostvaren plan proizvodnje uglja, dok je iskopavanje jalovine iznosilo oko 86 odsto od plana, zbog teških vremenskih prilika u februaru i nerešenih pitanja eksproprijacije zemljište, naveo je Ćeran i podsetio da je prošle godine u Kolubari iskopana rekordna proizvodnja uglja od oko 30 miliona tona.

Plan je Kolubare da do 2015. godišnja proizvodnja uglja bude 34 miliona tona, a do 2020. godine 38 miliona tona, kazao je on i podsetio da su procenjene zalihe uglja u Kolubari od dve milijarde tona, što je dovoljno za eksploataciju između 60 i 70 godina.

Ćeran je podsetio da je do sada više od 90 odsto građana Vreoca, gde je 2010. pokrenut postupak eksproprijacije zemljišta, pristalo na taj proces, podsetivši da je u julu počelo iseljavanje groblja i da je završeno tri četvrtine tog posla, koji je neophodan da bi se otvorili novi kopovi i da bi Srbija narednih godina imala dovoljno uglja za proizvodnju struje.

On je naveo da je Kolubara investirala više od 50 miliona evra sopstvenih sredstava u proces eksproprijacije u Vreocima, ukazavši da su svi zamenski kopovi koji treba da budu otvoreni u Kolubari do 2017. na neki način vezani za naselje Vreoci.

To je nezaobilazan posao, jer od proizvodnje uglja u Kolubari zavisi energetska stabilnost Srbije, naglasio je Ćeran i podsetio da se oko 75 odsto uglja u Srbiji iskopa u tom rudarskom basenu, a da se iz tog uglja proizvede višse od polovine struje u Srbiji.

Srbija

strana 1 od 324 idi na stranu