Srbija nije zalupila vrata Rusiji

Svaka investicija je dobrodošla. Uopšte nije bitno odakle dolazi, kaže Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

00:57

Default images

On je tako negirao navode da u Srbiji postoji otpor prema ulagačima sa Istoka.

"Koliko se sećam nikad niko na sednicama vlade nije rekao da neko ne može da dođe u našu zemlju zato što je Rus, Kinez ili Turčin, na primer", kaže Mihajlović.

Mihajlović kaže da se "važno samo da je ulaganje u skladu sa zakonima Republike Srbije i da je investitor ozbiljan. To su jedina pitanja koja se postavljaju. Otpora prema bilo kom kapitalu, odakle god da dolazi, nije bilo. Kamo sreće da ima više investicija, naročito sada kada je zemlja u krizi".

Nenad Popović, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, ne želi konkretno da navede primere ko se i kada suprotstavljao dolasku ruskog kapitala.

"Kako vreme odmiče ruski kapital se sve više ceni u Srbiji", primećuje on i dodaje da postoje dva osnovna razloga za to.

"Prvi je taj što je kompanija Gaspromnjeft kupila NIS, investirala više od milijardu evra u vreme najveće krize i od državne firme koja je bila gubitaš stvorila jednu od najuspešnijih kompanija u ovom delu Evrope. Sada, umesto da se NIS finansira iz budžeta, on donosi novac u budžet Republike Srbije, kao najvećeg akcionara u NIS-u, posle Gasproma”, kaže Popović.

Funcioner DSS-a dodaje da je "drugi razlog globalna ekonomska kriza čiji se epicentar preselio u Evropsku uniju. Svima je jasno da EU više nema ekonomski potencijal koji je imao pre 2008. godine, dok Rusija pokazuje da nema taj problem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: