Samo kredit za stan košta 4.500 EUR

Za kupovinu stana od 50.000 evra uz pomoće subvencionisanog kredita, potrebno je u startu uračunati još oko 4.500 na ime propratnih troškova.

Srbija

Izvor: 24 sata

Ponedeljak, 26.03.2012.

00:57

Default images

Samo za učešće u ovom primeru treba odmah platiti 2.500, dok „sitni” troškovi, kad se nakupe, mogu da vam izvuku iz džepa još oko 2.000 evra.

Na to dodajte bar još dva mesca gubljenja živaca za pribavljanje neophodnih dokumenata.

Banke nude subvencionisane kredite mahom uz kamatu nešto višu od šest odsto. To znači da građani mogu da računaju na povoljnije mesečne rate, ali muke "s papirima” su veće, a ni propratni troškovi nisu zanemarljivi. U dodatne troškove spadaju i obavezno osiguranje kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, životno osiguranje, te obrada zahteva koja košta dva odsto od iznosa kredita, izveštaj Kreditnog biroa...

Poželjno je da platu primate preko banke koja vam odobrava kredit, jer su u tom slučaju kamate niže. Gašenje tekućeg računa u jednoj banci i otvarnje u drugoj ukupno košta oko 1.000 dinara, a za menicu treba izdvojiti 50 dinara. Obrada zahteva iznosi dva odsto od pozajmice, a za kredit od 50.000 evra, ta stavka košta 1.000 evra.

Da bi kredit bio odobren, potrebno je doneti banci na uvid izveštaj Kreditnog biroa koji pokazuje da niste prezaduženi po osnovu drugih kredita. Taj izveštaj košta 205 dinara, dok za list nepokretnosti treba izdvojiti 1.100 dinara, a za overu založne izjave 550. Ova dokumetacija je formalnost, a proceura traje neopravdano dugo

Procena vrednosti i upis hipoteke, koji su neophodni za odobravanje subvencionisanog kredita, ukupno koštaju nešto više od 15.000 dinara. Osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita je obavezno i za zajam od 50.000 evra iznosi oko 1.300 evra. Procena nekretnine je neophodna i košta oko 100 evra. Uz učešće ovo su najveći troškovi kredita.

Subvencionisan kredit obavezuje i da se godišnje uplaćuje osiguranje nepokretnosti, ali i životno osiguranje. Za te dve stavke, godišnje je potrebno odvojati oko 15.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: