Od besplatnih akcija ni 300 evra

Besplatne akcije vredeće 250 do 300 evra kada se tokom aprila podele akcije Telekoma i tokom sledeće godine akcije EPS-a i novac iz Akcionarskog fonda.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 21.03.2012.

00:58

Default images

Građani će tako umesto 1.000 obećanih evra, moći da kažu da su od države dobili oko 250 evra.

Međutim, oni koji do tada ne budu prodali svoje akcije mogu da računaju da će vrednost paketa porasti za oko 50 evra, jer se očekuje da će akcije NIS-a i Telekom dodatno rasti. Tako je vrednost akcija NIS-a od trenutka izlaska na berzu povećana za 40 odsto.

Nominalna vrednost akcija Telekoma Srbija se još ne zna, ali je ministar ekonomije Nebojša Ćirić najavio da će njihova podela građanima početi između 15. i 20. aprila. Procenjuje se da će akcije Telekoma, koji je od kraja januara u stoprocentnom domaćem vlasništvu, vredeti oko 60 evra, a pravo na njih ima oko 4,8 miliona građana Srbije. "U perspektivi, akcije Telekoma bi trebalo da budu najvredniji paket koji su građani do sada dobili. Ako kompanija nastavi dobro da posluje, vrednost akcija će samo rasti. Ko ima neku ušteđevinu, kome nije nužda, ne treba da prodaje te akcije, a ne bi bilo loše da onaj ko može i kupi neku akciju", kaže Nenad Gujaničić, broker Sinteze invest.

Gujaničić navodi da je do sada više od dva miliona građana prodalo akcije NIS-a, dakle - skoro polovina onih koji imaju pravo na besplatne akcije.

"Vrednost akcija NIS-a je porasla od kada je počelo trgovanje na berzi za oko 40 odsto, i to je dokaz da je trebalo kupovati, a ne prodavati akcije. Očekujem i da će u narednih godinu dana milion građana prodati akcije Telekoma", kaže on.

Aleksandar Belanović iz Agencije za privatizaciju navodi da je Agencija spremna za podelu akcija Telekoma, ali da se njihova tačna vrednost ne zna. "Nakon podela akcija Telekoma, ostaju još akcije Elektroprivrede Srbije, ali je teško očekivati da se te akcije podele ove godine", kaže Belanović.

Građanima Srbije je do sada od Akcionarskog fonda pripalo po 1.700 dinara, od NIS-a po pet akcija koje su juče vredele blizu 3.500 dinara, a od Aerodroma Nikola Tesla jednu akciju čija je jučerašnja vrednost na berzi bila 510 dinara.

Od akcija Telekoma treba očekivati jednu akciju vrednu oko 60 evra i, na kraju i akcije EPS-a, koje bi, prema procenama, mogle da budu i 150 evra. U paketu besplatnih akcija trebalo bi da se nađe i dodatnih sedam akcija Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti od 500 dinara. To sve ukupno iznosi nešto više od 26.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: