Korejska fabrika u Novoj Pazovi

Nova Pazova -- Fabrika izolacionog materijala za građevinarstvo "Meken Evropa tek" otvorena je večeras u industrijskoj zoni Nove Pazove.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ukupna vrednost investicije "Meken Evropa teka" procenjena je na četiri miliona evra.

Kompanija "Meken Evropa tek", koja je osnovana sredinom prošle godine kao zajednički poduhvat južnokorejskoj "Meken IPC" i firme "Evropa ineks", trenutno zapošljava 35 ljudi, a do kraja 2013. trebalo bi da zaposli još 60 radnika, najavljeno je na otvaranju.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je na otvaranju da će fabrika proizvoditi najčistiji i ekološki najprihvatljiviji izolacioni materijal koji će se koristiti u građevinarstvu.

"Investicija 'Mecen Evropa teka', koja će uposliti nekoliko desetina ljudi, model je budućeg razvoja zemlje, a to su male fabrike sa nekoliko desetina zaposlenih", rekao je Dulić.

Predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović rekao je da je u toj opštini u prethodne tri godine otvoreno oko 2.500 radnih mesta, čime je lokalna privreda uspela delimično da niveliše broj otpuštenih.

On je dodao da bi do kraja godine u toj opštini trebalo da bude otvoreno 1.700 radnih mesta.

Fabrika će proizvoditi izolacioni materijal pod imenom izomet, koji ima svojstva da smanji utrošak energije, izoluje od vlage i pet puta je tanji od drugih standardnih materijala iste namene.

Izomet je zvučni, toplotni, vodootporni izolator i ima primenu u građevinarstvu, ali i u autoindustriji i klimatizaciji. Od izometa se mogu izrađivati igračke, torbe, razne vrste prostirki i druga roba široke potrošnje, rečeno je u Novoj Pazovi.

Materijal nema nikakvo štetno dejstvo na životnu sredinu, a, kako je navedeno, moguće ga je u potpunosti reciklirati.

Vesti

strana 1 od 9305 idi na stranu