Odbrana dinara košta milijardu evra

Beograd -- Bankari i menjači se nadaju da će NBS držati evro do kraja meseca na vrednost od oko 111 dinara zato što nema oštrih dnevnih promena na tržištu.

Izvor: Blic
Podeli

Oni kažu da je ponuda deviza slična tražnji, pa centralna banka ne mora da troši mnogo para iz deviznih rezervi da bi odbranila domaću valutu od oštrog pada.

Stranci koji trguju dinarom misle da će on ojačati, ali najviše na 110,5 za evro. Srpska valuta bi u optimističnom scenariju do kraja godine mogla da oslabi svega desetak odsto, na između 114 i 117 dinara.

Privrednicima koji se hvataju za glavu kad vide kursnu listu, jer dinar svakog dana dostiže "istorijski najnižu vrednost u odnosu na evro”, Stojan Stamenković, profesor Ekonomskog fakulteta i urednik Makroekonomskih analiza i trendova (MAT), poručuje da prodaju još jedan Maksi stranom kupcu, pa će dinar mirovati.

Bankari i ekonomisti očekuju da dinar oscilira između sadašnje vrednosti do maksimalno 114 dinara na kraju godine. Zoran Petrović, zamenik predsednika IO Rajfajzen banke, kaže da će dinar ostati na ovom, ravnotežnom nivou od 111 dinara ako izbori proteknu u redu, ako se nova vlada formira brzo, ako se napravi rebalans budžeta i nastavi aranžman sa MMF-om, te ako nova vlada izađe sa reformskim merama i pokaže odlučnost da ih sprovodi. Jasna Atanasijević, glavni ekonomista Hipo alpe adria banke očekuje da dinar kontunirano slabi do kraja godine i da oslabi od početka do kraja godine ukupno desetak odsto, odnosno da na kraju godine jedan evro vredi 114 dinara.

"Dinar bi mogao da oslabi desetak odsto do kraja godine, odnosno da evro bude 116 ili 117 dinara. I to pod uslovom da od stranih direktnih investicija dođe 1,5 milijardi evra i da deficit robe i usluga ne bude veći od pet milijardi evra", kaže Stamenković i prognozira da će do kraja ove godine devizne rezerve pasti za milijardu evra - toliko će NBS iskoristiti za odbranu dinara.

Američka investiciona banka Goldman Saks u svojoj jučerašnjoj poruci ulagačima u srpski dinar kaže da očekuje krajem marta i početkom aprila da dospe dosta trezorskih zapisa koji bi mogli da obore vrednost valute. Prevedeno na običan jezik, ako investitori koji su kupovali državni dug odluče da te dinare pretvore u evre i iznesu iz zemlje, domaća valuta bi mogla da potone.

Međutim, Goldman Saks savetuje da investitori ne kupuju evre sve dok je evropska valuta oko 111 dinara. Svetski poznata investiciona banka preporučuje kupovinu evra ako on padne na 110,5 dinara. To znači da oni procenjuju da bi dinar mogao ojačati, ali maksimalno do tog nivoa.

Na vrednost evra, osim banaka koje svakodnevno trguju na deviznom tržištu, utiču i takozvani portfolio investitori koji trguju na razlici u valutama i koje savetuje i banka Goldman Saks.

Dinar je tokom prve polovine 2011. bio dobra valuta za trgovanje u odnosu na evro jer je donosio dobru zaradu, pa je Blumberg koji meri 176 globalnih valuta prošle godine srpski dinar označio svetski najstabilnijim. To je privuklo oko pola milijarde evra vrućeg kapitala. Kad je taj kapital pre više od mesec dana počeo da se povlači, dinar je počeo da slabi.

Vesti

strana 1 od 9233 idi na stranu