Bojkot kupovine goriva (ni)je uspeo

Beograd -- Poziv potrošačima u Srbiji da danas, na Svetski dan potrošača, ne kupuju gorivo, zbog učestalih poskupljenja, nije u potpunosti uspeo.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

U pojedinim delovima zemlje je zabeležena smanjena prodaja naftnih derivata, ali će se ipak, konačni rezultati akcije znati tek narednih dana, najkasnije do ponedeljka.

Prema podacima sa terena Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), u toku dana vidno je smanjen broj automobila na pumpama u Srbiji i u najfrekventnijim delovima dana.

Ova organizacija je na osam pumpi imala uvid, gde je u to vreme bilo tri do četiri automobila, izjavio je predsednik NOPS Goran Papović.

U regionu su takođe građani nezadovoljni zbog visokih cena energenata i teškog socijalno-ekonomskog stanja, tako da je u Crnoj Gori zbog toga 18. marta najavljen protest ispred zgrade Vlade u Podgorici. U Hrvatskoj je poziv na bojkot kupovine goriva prošlog meseca završio neuspešno, a u Makedoniji je vrtoglav rast cene benzina smanjio promet na benziskim pumpama za oko 30 odsto.

"Ne bih sebi dao za pravo da kažem da je akcija u potpunosti uspela, ali ni naftašima da kažu da nije uspela", rekao je Papović i dodao da NOPS nije ni očekivao da ta akcija u potpunosti uspe, ali da je zadovoljan kako je ona ispraćena u javnosti.

Papović je ocenio da su poskupljenja goriva bila neopravdana jer su trgovci naftu nabavili mnogo ranije i ocenio da ponašanje naftnih kompanija prećutno podržava i Vlada jer se državni budžet najaviše puni od akciza i poreza na promet derivata nafte.

Predsednik udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić izjavio je da se "ništa značajno" nije desilo danas po pitanju prometa naftnih derivata na pumpama tog udruženja.

On je, međutim, i naglasio da je na nekim od njih zabeleženo smanjenje potrošnje za 10 do 30 odsto, a na drugima povećanje prodaje goriva.

Vesti

strana 1 od 9364 idi na stranu