Žeželjev most kasni, nije strašno

Novi Sad -- Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da početak izgradnje drumsko-železničkog Žeželjevog mosta kasni zbog problema sa idejnim projektom mosta.

Izvor: Beta
Podeli

Gradnja kasni i zbog koordinacije između učesnika u projektu, kao i zbog toga što se deo gradilišta nalazi u vodozaštitnom području Petrovaradina.

Pavličić je rekao da ceo postupak vode Železnice Srbije, a da je Evropska unija izdvojila za taj projekat 26,2 miliona evra, dok će Vojvodina i Novi Sad finansirati radove u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra.

"Problemi su, dakle, više formalne nego suštinske prirode", kazao je Pavličić i izrazio uverenje da će izgradnja Žeželjevog mosta biti započeta ove godine i podsetio da je rok za završetak radova tri godine.

Železnice Srbije ranije su saopštile da su izvođači kasnili sa predajom glavnog projekta za izgradnju mosta i ocenile da to ipak ne mora da ugrozi krajnji rok za izgradnju, a to je novembar 2013. godine, ukoliko se pojača dinamika realizacije projekta.

Ugovori sa izvođačima, špansko-italijanskim konzorcijumom "Azvi-Tadei-Konsalda" potpisani su u januaru 2011, na osnovu idejnog projekta i oni su bili obavezni da u roku urade glavni projekat, do jula prošle godine.

Žeželjev most srušen je u NATO bombardovanju 1999. godine, a u njegovoj blizini 2000. godine izgrađen je privremeni drumsko-železnički montažno-demontažni most, koji usporava i drumski i željeznički saobraćaj na evropskom Koridoru 10.

Zbog nedovoljne visine prilikom velikih vodostaja Dunava most sprečava veće brodove da plove tom rekom.

U NATO bombardovanju 1999. godine srušena su i preostala dva novosadska mosta, Most slobode i Varadinski most, koji su ponovo izgrađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 324 idi na stranu