Slab kurs pojeo firmama 72 mil. EUR

Beograd -- Šteta koju će, zbog promena kursa dinara, na kraju ove poslovne godine pretrpeti ukupno preduzeća premašiće 72 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Domaće kompanije koje nabavljaju sirovine iz inostranstva zabeležiće višemilionske gubitke, pošto nemaju mogućnosti za značajnije podizanje cena, s obzirom na to da je kupovna moć od 2008. godine opala za 24,5 odsto, što se vidi kroz pad prometa u trgovini.

Vodeći ljudi 17 kompanija (pretežno izvoznika) rekli su u anketi Unije poslodavaca Srbije da kurs treba fiksirati između 120 i 135 dinara za evro i braniti ga bar godinu dana, a čelnici 14 kompanija (pretežno uvoznici) da je neophodno da NBS na početku svake poslovne godine ili na šest meseci, jasno kaže kako će se kurs kretati, kako bi to mogli da predvide u svojim finansijskim planovima.

Menadžeri 12 preduzeća istakli su da se moraju uvesti oštre kazne za spekulante koji su debelo zaradili na urušavanju kursa dinara, a pet direktora da bi bilo dobro da država dozvoli da evro postane legalno sredstvo plaćanja.

Anketirana 52 preduzeća imaju ukupan godišnji obrt od 238 milijardi dinara, ili oko 2,15 milijardi evra, a 41 od 52 iskazalo je dobit u 2011. godini.

Vesti

strana 1 od 9299 idi na stranu