Italija zainteresovana za BG metro

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da su italijanski partneri pokazali interesovanje za učešće u izgradnji železničkog Koridora 11 kroz Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Cvetković je posle samita Srbije i Italije kazao da su Italijani zainteresovani i za učešće u izgradnji beogradskog metroa.

Italijanski premijer Mario Monti poručio je da su Beograd i Rim objedinjeni u nameri da ostvare ekonomski rast i naglasio da je ekonomska razmena dve zemlje veoma dobra, i da se polako vraća na nivo pre krize 2008. godine.

"Zadovoljni smo italijanskim investicijama u Srbiju", dodao je Monti i naglasio da je tokom sastanka bilo reči i o tome koliko je Italija zainteresovana da zajedno sa Srbijom radi na infrastrukturnim projektima.

Italija je najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije iz Evropske unije (EU), jer je ukupna razmena u 2011. bila preko 3,1 milijarde dolara, a po visini investicija je na šestom sa oko milijardu evra uloženih sredstava i opreme. Italija je u proteklih 20 godina bila uvek na jednom od prva tri mesta kada je u pitanju plasman roba iz Srbije.

To se, dodao je Monti, pre svega odnosi na železnicu i metro.

"Izgradnja koridora predstavlja veliki izazov ali svaka država koja želi da bude integrisana i konkukrentna mora stalno da vodi računa o tome", rekao je Monti.

Tadić: Očekujemo hiljade italijanskih kompanija

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje da će strateško partnerstvo sa Italijom rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju.

Tadić je na Drugom samitu Srbija-Italija istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje već za posledicu imalo uravnotežavanje spoljnotrgovinske razmene, ali da su mogućosti za produbljivanje ekonomske saradnje nesagledive.

"Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade", rekao je Tadić, i naveo da su dve delegacije danas razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.

Kao potencijalno zanimljive oblasti saradnje Tadić je naveo i industriju čelika, rudarstvo, poljoprivredu, farmaceutsku i tekstilnu industriju i industriju obuće.

Transportni sistemi u Srbiji, kako je konstatovao Tadić, doživeli su procvat, od čega će korist imati i Italija, s obzirom da njen najkraći drumski put ka Turskoj i Bliskom Istoku vodi upravo preko Srbije.

Dve delagacije su razmotrile, između ostalog, mogućnost saradnje u izgradnji drumskih koridora 10 i 11 i modernizacije železničke mreže u Srbiji.

"Koridorom 10 i 11 mi praktično stvaramo strategijski trougao koji povezuje Italiju sa Srbijom i Srbija tako dobija centralni značaj za Italiju", rekao je Tadić.

On je dodao da završetkom tih pravaca, koje zajednički rade srpska i italijanska preduzeća, na kraju tog procesa u ovoj deceniji mogu da se stvore izuzetne okolnosti za razvoj ekonomije i boljitak građana.

Tadić je naveo i energetske projekte u kojima Srbija već sarađuje sa italijanskim kompanijama ili namerava da tu saradnju uspostavi, ističući da će Srbija, osim kao proizvođač električne energije, za Italju biti značajna i kao važno čvorište za transport struje.

On je konstatovao da početak proizvodnje fiata "500L" u Kragujevcu simbolički zaokružuje višedecenijsku tradiciju srpsko-italijanske saradnje u oblasti industrije.

Cvetković: Italijanske firme dobri poslodavci

Cvetković je preneo da je tokom današnjih bilateralnih sastanaka potpisan niz ugovora sa italijanskom stranom od kojih se jedan odnosi i na evropske integracije.

Premijer Srbije je podsetio da je Italija na trećem mestu spoljno-trgovinskih partnetra Srbije a po nivou stranih investicija je na petom mestu.

U Srbiju je do sada ušlo i počelo da posluje više od 400 firmi iz Italije koje zapošljavaju više od 20.000 radnika, naveo je Cvetković i ukazao da do sada nije bilo pritužbi na rad firmi i njihov odnos prema radnicima u Srbiji.

Vesti

strana 1 od 9223 idi na stranu