NBS: Referentna kamata ostaje 9,5%

Beograd -- Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5 odsto godišnje.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi u saopštenju, NBS je stopu referentne kamate zadržao na istom nivou uzimajući u obzir faktore inflacije koji deluju na srednji rok, kao što su niska tražnja, rast uvoznih cena, rizici iz medjunarodnog okruženja i fiskalne politike.

Poslednja promena osnovne kamatne stope NBS bila je 19. januara, kada je kamata smanjena za 0,25 procentnih poena.

U saopštenju se dodaje da se u skladu s ranijim projekcijama Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija u januaru vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 5,6 odsto. Ciljana inflacija za januar 2012. bila je u rasponu od tri do šest odsto.

Nastavak pada inflacije posledica je, pre svega, niske tražnje i visokih mesečnih stopa inflacije iz istog perioda prethodne godine.

NBS očekuje da će međugodišnja inflacija u martu ili aprilu biti oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Donja ciljana granica inflacije za mart je 2,9 odsto, a za april 2,8 odsto

Izvršni odbor NBS je naglasio da je održavanje budžetskog deficita u skladu sa zakonskim pravilima o fiskalnoj odgovornosti predstavlja jedan od ključnih preduslova očuvanja makroekonomske stabilnosti Srbije.

Vesti

strana 1 od 9222 idi na stranu