Ko kroji sudbinu radnika Jata?

Beograd -- Dva reprezentativna sindikata Jat ervejza traže od Vlade Srbije da u saradnji s njima donese socijalni program pre dolaska budućeg vlasnika te aviokomoanije.

Izvor: Beta
Podeli

"Reprezentativni sindikati moraju da budu uključeni u rešavanje prava i položaja zaposlenih, kako onih koji ostaju u budućoj novoj ili restrukturiranoj kompaniji, tako i onih koji odlaze", navodi se u zajedničkom saopštenju Sindikata komercijalnih i ekonomsko-pravnih radnika i Jedinstvene sindikalne organizacije Jat ervejza.

Ta dva sindikata zatražila su od Vlade Srbije da budu upoznati s predstojećom privatizacijom i transformacijom te državne aviokompanije i uključeni u rešavanje položaja radnika.

Ističe se da o sudbini radnika Jata može da se odlučuje samo na osnovu unapred poznatih i prihvaćenih kriterijumima u čijem utvrđivanju i donošenju je učestvovao sindikat.

Sindikalci Jata su izrazili i "duboko negodovanje zbog neodmerenih izjava" pojedinih državnih zvaničnika o budućem izgledu i obliku srpske državne aviokompanije.

"Te izjave baziraju se na programima razvoja/restrukturiranja ili na odlukama koje nigde nisu objavljene i do kojih se ne može doći. U izjavama se licitira broj zaposlenih koji ostaju u nekakvoj budućoj kompaniji i broj zaposlenih koji su višak od 400 do 800, sve u zavisnosti ko daje izjavu i u koje svrhe se daje", navodi se u sapštenju dva reprezentaivna sindikata Jata.

Vesti

strana 1 od 9373 idi na stranu