Merkatoru najbolje ide u Srbiji

Beograd -- Kompanija Merkator je od svih šest zemalja u kojima posluje van Slovenije, u Srbiji ostvarila najveći rast ostvarenih prihoda, kažu u toj kompaniji.

Izvor: Dnevnik
Podeli

Od 2,93 milijarde evra pazara koji je lane ostvarila Grupa Merkator uz rast prihoda od 5,3 posto, povećano je učešće prometa u šest zemalja izvan Slovenije, gde je ostvaren promet od 1,143 milijarde evra, što je gotovo 14 posto više nego 2010.

Mada nijedno tržište u regiji nije imalo realnog rasta, članica uprave Merkatora za Jugoistočnu Evropu Stanka Čurović ističe da je na srpskom tržištu ostvaren promet od preko 530 miliona evra uz porast od 18 odsto, što je najveći rast prometa u okviru Grupe Merkator.

"Uprkos tome što je na srpskom tržištu u delu robe široke potrošnje prisutan pad, zadovoljni smo ostvarenim rastom zato što smo kroz multibener pristup i kao višeformatni trgovac uspeli da odgovorimo na izmenjene potrebe potrošača i svojom politikom cena i prilagođenim asortimanom uspeli da pružimo ono što potrošači u Srbiji očekuju", kaže Stanka Čurović.

"Prošlu godinu po pitanju razvoja obeležilo preuzimanje „Familija marketa” i objekata Robne kuće „Beograd”. Reč je o urbanim lokacijama formata supermarketa i u okviru te transakcije ostalo je da se preuzmu još tri objekta, što očekujemo da se ostvari do maja meseca", kaže ona.

U ovoj godini u regionu Jugoistočne Evrope Merkator planira povećanje prihoda od osam posto. Broj zaposlenih veći je od 24.000 – na tržištima izvan Slovenije je preko 12.200, ili gotovo 51 odsto.

Ona je uverena u to da Merkator našim potrošačima koji imaju promenjene kupovne navike u otežanim uslovima krize, može ponuditi odgovarajuću ponudu. Po njenim rečima, uz kategorije potrošača koje imaju manju kupovnu moć u uslovima krize, menjanjem, evidentan je rast kod zdrave hrane, svežeg voća i povrća i mesa, a pad prometa je kod skupljih vina, alkoholnih pića, bele tehnike...

Vesti

strana 1 od 9222 idi na stranu