Jaja više nisu socijalna kategorija

Jaja u Srbiji poskupela su za 10 odsto, pa za pakovanje od 10 komada A klase valja izdvojiti i 200 dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 08.03.2012.

10:05

Default images

Ukoliko se obistine prognoze, domaćice će uoči farbanje vaskršnjih jaja morati da odvoje i 22 dinara za komad.

Na farmama ističu da je do poskupljenja jaja došlo iz više razloga. Povod je rast kursa evra, nove, više cene goriva, veća potražnja i slabija ponuda, ali i poskupljenja širom Evrope. "Mnogobrojni su razlozi za rast cena. Mnoge male farme su sada prazne, veliki rade ali sa velikim gubicima. U januaru i februaru uobičajeno se menja jato, kako bi nove nosilje krenule da nose jaja do Vaskrsa", kaže Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo.

Veliki proizvođači tvrde da jaje "više nije socijalna kategorija" i da se tek sada dolazi do realnih tržišnih cena.

"Prošle godine imali smo i blage nestašice, jer je živinarstvo godinama uništavano. Da bi se pokrile domaće potrebe, optimalan broj koka nosilja u Srbiji treba da bude oko 3,5 miliona. Lane je došlo do masovnog pokolja, pa je broj koka nosilja pao na 2,5 miliona", kažu proizvođači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: