Jaja više nisu socijalna kategorija

Beograd -- Jaja u Srbiji poskupela su za 10 odsto, pa za pakovanje od 10 komada A klase valja izdvojiti i 200 dinara.

Izvor: Novosti
Podeli

Ukoliko se obistine prognoze, domaćice će uoči farbanje vaskršnjih jaja morati da odvoje i 22 dinara za komad.

Na farmama ističu da je do poskupljenja jaja došlo iz više razloga. Povod je rast kursa evra, nove, više cene goriva, veća potražnja i slabija ponuda, ali i poskupljenja širom Evrope.

I Bugare je razljutilo poskupljenja jaja uoči Uskrsa. Cene su u proteklih nedelju dana skočile za 40 odsto. Farmeri su poskupljenje pravdali direktivom EU prema kojoj se od početka ove godine zabranjuje upotreba starih malih kaveza za koke. EU je krajem januara opomenula 13 zemalja članica, uključujući Bugarsku. Prema direktivi, farmeri moraju da obezbede najmanje 750 kvadratnih centimetara po kokoški, "kako bi bile ispunjene njihove biološke i druge potrebe".

"Mnogobrojni su razlozi za rast cena. Mnoge male farme su sada prazne, veliki rade ali sa velikim gubicima. U januaru i februaru uobičajeno se menja jato, kako bi nove nosilje krenule da nose jaja do Vaskrsa", kaže Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo.

Veliki proizvođači tvrde da jaje "više nije socijalna kategorija" i da se tek sada dolazi do realnih tržišnih cena.

"Prošle godine imali smo i blage nestašice, jer je živinarstvo godinama uništavano. Da bi se pokrile domaće potrebe, optimalan broj koka nosilja u Srbiji treba da bude oko 3,5 miliona. Lane je došlo do masovnog pokolja, pa je broj koka nosilja pao na 2,5 miliona", kažu proizvođači.

Vesti

strana 1 od 9310 idi na stranu