"Struja u Srbiji mora da poskupi"

Cena struje treba postepeno da postane ekonomska kategorija za sve korisnike, osim za socijalno ugroženo stanovništvo, smatraju energetski stručnjaci.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

17:14

Default images

“Treba zaštititi socijalne kategorije, ali nema razloga da linearno štitimo one koji to mogu da plate”, rekao je predsednik Upravnog odbora Rudnap Grupe Vojin Lazarević.

On je ukazao i na to da treba povesti računa o krađi struje jer su godišnji gubici po tom osnovu oko šest procenata.

"U regionu jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, postoje velike potrebe za izgradnjom energetskih kapaciteta zbog deficita energije i očekivanog rasta industrijske proizvodnje", naglasio je Lazarević. Lazarević smatra da Srbija treba da gradi one poizvodne kapacitete za koje ima resurse ili da se udruži sa zemljama koje raspolažu energetskim resursima.

Ocenjujući da ima prostora za povećanje profita i dobiti od prodaje struje, Lazarević je dodao da priču ne treba svoditi na ugrožavanje standarda građana.

Siromašni građani učestvuju sa 10 odsto u ukupnoj potrošnji, kazao je Lazarević i objasnio da bi samo povećanje cene struje za jedan cent donelo 300 miliona evra dodatnog prihoda.

Taj prihod bi bio dovoljan sa finansiranje izgradnje energetskih objekata, ukazao je on.

Izgradnja termoelektrane Kolubara B i Termoelektrane Obrenovac TENT B3, kao i otvaranje novih kopova, koštalo bi četiri milijarde evra, a polovinu vrednosti tog posla mogle bi da rade domaće kompanije, objasnio je Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: