Tadić: Oči sveta uprte u Kragujevac

Svet je upoznao srpski "fijat 500 L", a predsednik Boris Tadić poručuje da su ispunjena obećanja građanima i najavljuje povratak projektu "jugo- Amerika".

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.03.2012.

12:20

Default images

Rame uz rame, planetarnu premijeru modela Fijat "500 L" na sajmu automobila u Ženevi, pratili su šef Fijata Serđo Markione i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je izjavio da je na Međunarodnom sajmu automobila promovisan ne samo novi model Fijata, već i Srbija.

Nakon predstavljanja novog modela "fijat 500L", koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu, Tadić je, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Fijat-Krajsler Serđom Markionijem ušao u automobil. On je rekao da je Srbija novi-stari proizvođač automobila na svetskoj mapi. "Na neki način se vraćamo, ne samo 'fići', vraćamo se i projektu 'jugo Amerika'", rekao je Tadić i istakao da će novi "fijat 500L" biti izvožen i u SAD.

Tadić je rekao da je "ovim ispunjeno obećanje građanima koji sada mogu imati više poverenja u svoju zemlju" dodajući da su građani "najzaslužniji za ovaj projekat". Predsednik Srbije je, posle sastanka sa Markioneom, rekao da "mnogi u Srbiji Fijat doživljavaju kao srpski automobil". Fijat "500 L" proizvodiće se samo u Kragujevcu a prema najavama trebalo bi da od izvoza tog automobila godišnji prihod bude 1,3 milijardi evra.

Tadić je najavio da će se u Kragujevcu do kraja godine proizvesti više od 30.000 automobila "500L", a da će sledeće godine biti proizvedeno više od sto hiljada vozila. On je rekao da će oko 90 odsto automobila iz Kragujevca ići u izvoz, što znači da će nivo srpskog izvoza porasti za više od milijardu evra.

Povećanjem izvoza i BDP-a će se, kako je objasnio, poboljšati i finansijski rejting i stabilnost zemlje. "Kad bismo imali deset ovakvih investicija, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja i zato nastavljamo. Danas ćemo u Ženevi razgovarati i sa drugim poznatim proizvođačima automobila", rekao je Tadić. On je dodao da su u toku razgovori predstavnika Srbije sa proizvođačima autodelova iz Južne Koreje, Japana, Italije i Nemačke.

Tadić je kazao da je u današnjem razgovoru sa predsednikom Fijata Serđom Markioneom bilo reči i o svetskoj krizi, i da je zaključeno da će radnici Fijata u Srbiji, kao i bilo gde u svetu, za svoja radna mesta morati da se bore kvalitetnim radom.

Odgovarajući na ocene nekih stručnih stranih časopisa koji konstatuju da je najslabija strana modela 500L činjenica da će biti proizveden u Srbiji, Tadić je istakao da su takvi tekstovi zapravo dobri, jer, kada potrošači uvide kvalitet vozila, Srbija i Fijat će se "vinuti u zvezde".

"Sve oči su uprte u Kragujevac. Danas kada privučete pažnju to je već prilika, kompanije koje ne privlače pažnju nemaju prilike", konstatovao je Tadić, i dodao da je početak proizvodnje fijata500L prilika da se doprinese kredibilitetu Srbije.

Markione: "500L" značajan i za Fijat i za Srbiju i za Kragujevac

Markione je posle sastanka sa Tadićem ocenio da je projekat "500L" značajan i za Fijat i za Srbiju i za Kragujevac.
"Napravili smo novi proizvod spreman za tržište i pružili nove mogućnosti gradjanima Kragujevca. 'Fijat 500L' je most između Srbije i Fijata", zaključio je Markione, i poručio da će Fijat i Srbija uz pomoć novog modela krenuti u osvajanje novih tržišta.

Markione je kazao da je novi model "svedočanstvo kontruktivnog dijaloga" i da je time proširena aktuelna ponuda Fijata. Prvi čovek Fijata podsetio je da u Kragujevcu postoji "duga i ponosna tradicija u proizvodnji atutomobila".

Predsednik italijanske kompanije citirao je pisca Ivu Andrića o značaju mostova koji povezuju ljude i ukazao da je novi Fijatov model most koji spaja italijansku kompaniju i srpski narod na obostranu ekonomsku korist. Kompanija Fijat-Krajsler je početkom februara saopštila da će početna cena fijata500L biti oko 16.000 evra, i da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj s dizel motorom.

Automobil fijat 500L ima pet sedišta, dugačak je 4,14 metara, širok 1,78, a visok 1,66 metara i po karakteristikama kabine podseća na model "600 multipla".

Više o karakteristikama ovog automobila pročitajte ovde.

Dinkić: Izvoz od 1,5 milijardi evra

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Ženevi da će Srbija godišnje od izvoza automobila imati milijardu i po evra prihoda.

"To je šestina našeg sadašnjeg izvoza i osim toga, Srbija može da očekuje i indirektne pozitivne efekte kroz rad komponentaša, jer se 80 odsto komponenti u ovom novom automobilu proizvodi u našim fabrikama", kazao je Dinkić, prenosi služba za informsianje URS.
U saopštenju se podseća da će se "fijat 500L" proizvoditi u Kragujevcu na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju koji je 2008. sa kompanijom Fijat potpisao Mladjan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije i glavni pregovarač.

Ugovor sa kompanijom Fijat vredan je više od milijardu evra, navodi se u saopštenju i dodaje da fabrika Fijat automobili Srbija direktno zapošljava više od 2.400 radnika, dok još 1.000 ljudi radi u proizvodnji komponenti u prvom krugu dobavljača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: