"Socijalizam nigde nije preživeo"

Beograd -- Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović kaže da građani ne treba da strepe od poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On objašnjava da će država učiniti sve u skladu sa zakonom da zaštiti ugroženo stanovništvo i to bez ugrožavanja bilo čijih legitimnih poslovnih interesa.

"Mera, kojom su trgovačke marže za osnovne životne namirnice bile regulisane uredbom na maksimalnih 10 odsto, dala je potpuni efekat i stabilizovala tržište", kazao je on.

On je, ipak, naveo da "nije moguće, niti to treba da se radi, niti se to radi bilo gde na belom svetu da sve bude regulisano".

Kako je ranije najavljeno, u trgovinama u Srbiji se od marta mogu očekivati nove, više, cene mlečnih proizvoda, konzervi, cerealija, uvoznih slatkiša, kućne i lične hemije, flaširanih voda i sokova...

"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi", podvukao je Petrović i naglasio da će država i ubuduće, u skladu sa zakonima i Ustavom, štititi interes građana.

"Vlada je učinila dosta dobrih stvari, ali ponešto od toga nije prepoznato", rekao je Petrović i dodao da "kada pitate prosečnog građanina da li je hleb poskupeo u poslednje vreme, 90 odsto ljudi će vam reći da jeste".

On je podsetio da su prošle godine postojale najave da će vekna hleba "sava" koštati 70 dinara a danas, kako je rekao, takav hleb ne sme da košta više od 44 dinara.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno rezervi da država može da obezbedi stabilnost na tržištu brašna i hleba, odnosno da u toj oblasti ne bude bilo kakvih poremećaja.

"Čuvamo cenu hleba, imamo potpuno dovoljno rezervi da možemo da obezbedimo stabilnost na tržištu brašna i hleba", rekao je on.

Petrović je ocenio i da su cene šećera, ulja i raznih vrsta mesa i mlečnih proizvoda stabilne i mnogo niže nego pre nekoliko meseci.

strana 1 od 337 idi na stranu