Srbija će još čekati na PejPal

Iako je najavljeno da će PejPal doći još prošle godine, za dolazak tog bezbednog sistema za onlajn plaćanje u Srbiji još nema uslova.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

22:34

Default images

Razlog je to što država nije prilagodila pojedine propise koji trenutno onemogućavaju poslovanje tog sistema.

"Kod nas još postoji veliki broj zakonskih i podzakonskih akata Ministarstva finansija, Narodne banke i Poreske uprave koji onemogućavaju poslovanje čak i ako PejPal dođe", kaže Zoran Torbica iz Centra za rad na internetu.

On objašnjava da je najbolji primer za to činjenica da rezidenti u Srbiji ne mogu da imaju tekući račun u inostranstvu, a PejPal je, kako kaže, ipak račun koji postoji u virtuelnom prostoru. "Ipak, ne mogu da tvrdim da bi PejPal došao u Srbiju i kad bi se sve to rešilo. To je privatna kompanija i oni sami donose odluku", dodaje Torbica.

Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu podseća da se čelnici PejPal nikad nisu izjašnjavali da li postoji neki problem.

"Sa naše strane je sve čisto. Ministarstvo finansija i Narodna banka su jasno izjavili da nema prepreka. U Srbiji već godinama postoje dva servisa sličnog tipa, 'Gugl ček aut i Manibukers, a ako oni mogu da posluju kod nas, može i PejPal, tvrdi Marković.

S druge strane, Torbica tvrdi da ti sistemi nisu isti. "Manibukers je u stvari trgovac, dajete mu pravo da prodaje vaš proizvod ili uslugu. Kupac tako dobija račun od Manibukersa, a ne od vas, to je neka vrsta veletrgovine, koja radi za sebe i za svoj račun, a PejPal radi u vaše ime i koristi vaš račun", kaže on.

Kupovina preko interneta u Srbiji je još u razvoju. Vlada je u oktobru povećala limit ispod kojeg se ne carini roba naručena na internetu na 70 evra, ali ni to nije pomoglo. Ipak, Igor Radinović iz NonStopShopa kaže da je taj potez Vlade odličan i u perspektivi bi mogao da donese rezultate.

"Sledeće što bi država trebalo da uradi je da pojednostavi proceduru kako bi i stranci mogli lako da kupuju iz srpskih internet šopova", smatra Radinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: