Srbija će još čekati na PejPal

Beograd -- Iako je najavljeno da će PejPal doći još prošle godine, za dolazak tog bezbednog sistema za onlajn plaćanje u Srbiji još nema uslova.

Izvor: 24 sata
Podeli

Razlog je to što država nije prilagodila pojedine propise koji trenutno onemogućavaju poslovanje tog sistema.

"Kod nas još postoji veliki broj zakonskih i podzakonskih akata Ministarstva finansija, Narodne banke i Poreske uprave koji onemogućavaju poslovanje čak i ako PejPal dođe", kaže Zoran Torbica iz Centra za rad na internetu.

On objašnjava da je najbolji primer za to činjenica da rezidenti u Srbiji ne mogu da imaju tekući račun u inostranstvu, a PejPal je, kako kaže, ipak račun koji postoji u virtuelnom prostoru.

Pao promet od povećanja limita
Prema podacima Uprave carina, u periodu od kad je povećan limit, od 1. oktobra 2011. do 31. januara ove godine, bilo je 12.069 pošiljki iz inostranstva naručenih preko interneta. U istom periodu godinu dana ranije bilo je 13.468 pošiljki. Roba koja se uvozi za lične potrebe ne carini se ako je vrednosti manje od 50 evra. Ovaj limit pre je bio 25 evra. Roba koja se uvozi kao poklon ne carini se ako je vrednosti manje od 70 evra. Ovaj limit pre je bio 40 evra.

"Ipak, ne mogu da tvrdim da bi PejPal došao u Srbiju i kad bi se sve to rešilo. To je privatna kompanija i oni sami donose odluku", dodaje Torbica.

Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu podseća da se čelnici PejPal nikad nisu izjašnjavali da li postoji neki problem.

"Sa naše strane je sve čisto. Ministarstvo finansija i Narodna banka su jasno izjavili da nema prepreka. U Srbiji već godinama postoje dva servisa sličnog tipa, 'Gugl ček aut i Manibukers, a ako oni mogu da posluju kod nas, može i PejPal, tvrdi Marković.

S druge strane, Torbica tvrdi da ti sistemi nisu isti. "Manibukers je u stvari trgovac, dajete mu pravo da prodaje vaš proizvod ili uslugu. Kupac tako dobija račun od Manibukersa, a ne od vas, to je neka vrsta veletrgovine, koja radi za sebe i za svoj račun, a PejPal radi u vaše ime i koristi vaš račun", kaže on.

Kupovina preko interneta u Srbiji je još u razvoju. Vlada je u oktobru povećala limit ispod kojeg se ne carini roba naručena na internetu na 70 evra, ali ni to nije pomoglo. Ipak, Igor Radinović iz NonStopShopa kaže da je taj potez Vlade odličan i u perspektivi bi mogao da donese rezultate.

"Sledeće što bi država trebalo da uradi je da pojednostavi proceduru kako bi i stranci mogli lako da kupuju iz srpskih internet šopova", smatra Radinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 337 idi na stranu