Vlahović: Srbija klizi ka ivici

Srbija u ovom trenutku nije na pragu dužničke krize i ne preti nam grčki scenario, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 29.02.2012.

22:12

Default images

On, ipak, upozorava, da tu opasnu granicu možemo da pređemo već sledeće godine ukoliko ne počnemo da sređujemo stanje u sopstvenom dvorištu, reformišemo javni sektor, smanjimo rashode, sredimo poreski sistem... "To će biti najveći izazov za svaku buduću vladu", kaže Vlahović.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije ne očekuje da Vlada koja je na isteku mandata i u trenutku zahuktavanja predizborne kampanje sprovede neke suštinske reformske mere u narednih nekoliko meseci. "Ono što novu vladu čeka, to je realizacija ključnih reformskih projekata, koji se prevashodno tiču neefikasnog javnog sektora. Potrebno je zaokružiti davno započetu poresku reformu, i to povećanjem direktnog poreskog zahvatanja, unapređenjem efikasnosti sistema kontrole, kako bi se sprečilo izbegavanje plaćanja poreza", smatra on.

Pored reforme poreskog sistema, Vlahović kaže da je poželjno reorganizovati i sistem penzionog osiguranja jer "nije realno očekivati rast javnih investicija i pozitivan uticaj na privrednu aktivnost ako država trećinu budžetskih rashoda transferiše ka penzionom fondu".

Vlahović kaže i da bi "najbolje bilo podići porez na godišnji prihod građana, pošto je on u Srbiji ubedljivo najniži i maksimalno iznosi 15 odsto. U razvijenim zemljama to je daleko iznad 25 odsto, a u SAD čak i preko 30 odsto. Oni koji zarađuju najviše, treba i da plate najviše".

On dodaje i da bi povećanje PDV-a trebalo uraditi do kraja godine kako bi se stabilizovale javne finansije, ali i dodaje da nije dobro da to bude izolovana mera, već paralelno sa tim treba dovršiti poresku reformu.

Govoreći o radu aktuelne Vlade, Vlahović navodi da je "možda i najveća greška ove Vlade u vođenju ekonomske politike upravo to što nije ažurnije krenula u reformu javnog sektora".

"Javna preduzeća učestvuju sa 40 odsto u ukupnoj imovini Srbije i njihova neefikasnost utiče na povećanje unutrašnjih dugova i posledično na nestabilnost kursa. Treba reformisati, restrukturirati i delimično privatizovati javna preduzeća. Ne treba sve prodati. To nas čeka, to je uslov bez koga se ne može ići dalje", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: