Dulić: Olakšali smo put do stana

Početkom marta Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zaključiće ugovore o izgradnji 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

21:39

Default images

Stanovi će se graditi u Kruševcu, Pirotu, Nišu, Čačku, Smederevu, Užicu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu i Kragujevcu.

"Od ukupnog broja stanova 1.200 će biti namenjeno za neprofitnu prodaju i 500 za neprofitni zakup", kaže Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Dulić kaže da će subvencionisani stambeni krediti pomoći građanima da lakše reše stambeno pitanje i objašnjava da je osnovna ideja da "građani umesto zakupnina koje plaćaju za iznajmljene stanove, otplaćuju rate za stan". "Da bismo kupovinu stanova učinili još povoljnijom, kroz Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini smo podigli kreditnu sposobnosti kupaca i smanjili kamatne stope", kaže on.

On navodi i da je učešće koje plaćaju građani smanjeno na pet odsto, pa 75 odsto od cene obezbeđuje banka, a ostatak država. "Uslovi su takvi da je trenutno to najpovoljniji kredit na tržištu, kojim građani mogu trajno rešiti svoje stambeno pitanje", smatra Dulić.

Ministar objašnjava i da je država dozvolila sabiranje plata bračnih drugova, pa i građani sa prosečnim primanjima mogu da plate mesečnu ratu kredita.

On navodi da su uslovi da je korisnik sredstava državljanin Srbije, da on ili njegov bračni drug ne poseduju u vlasništvu stambeni objekat u celosti, nemaju stambeni kredit, mesečna zarada da im ne prelazi maksimalan neto iznos od 150.000 dinara pojedinačno, starosna granica korisnika kredita je 70 godina života za otplatu poslednje rate.

"Dakle, država je pomogla olakšanjem uslova, smanjenjem učešća i podizanjem starosne granice", kaže Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: