Amerikanci ulažu 4 mlrd $ u Srbiju?

Brisel -- Predsednik američke kompanije Nju dženerejšn pauer Čirinijev Katurija najavio je izgradnju energetskih postrojenja vrednih četiri milijarde dolara u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli

Elektroprivreda Srbije je saopštila da je Katurija najavio da će ta energteska kompanija i konzorcijum firmi sa kojima sarađuje, sa EPS-om 20. marta potpisati pismo o namerama za gradnju 1.430 megavata energetskih kapaciteta vrednih skoro četiri milijarde dolara.

"Reč je o projektima od 50 megavata korišćenja solarne energije, 200 megavata na biomasu, 50 megavata za korišćenje otpada, 450 megavata vetroenergije i 680 megavata velikih hidroprojekata", rekao je Katurija u Briselu na debati "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju".

Precizrao je da se da su u konzorcijumu firme sa kojima Nju dženerejšn pauer sarađuje, kao što su Iton, Džouns Lang Lasal, Martifer grupa, Tošiba, Orenco Hidropauer.

"U Beloj knjizi EPS-a pronašli smo potencijal za korišćenje obnovljivih izvora i ako Srbija želi da bude članica EU, a jasno je da želi, treba da se pripremi za 2020. godinu kada 20 odsto energije treba da bude 'zelena' energija", rekao je Katurija.

Skup Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju održan je u organizaciji "Prijatelja Evrope", pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i uz podršku EPS-a, Transnafte i Dunav osiguranja.

Kako je istakao EPS, predstavnik nemačke kompanije RVE rekao je da zajednička kompanija za EPS-om za gradnju pet hidroelektrana na Velikoj Moravi uveliko radi i da su u toku geološka istraživanja.

"Planirano je pet hidroelektrana ima snagu 150 megavata i godišnju proizvodnju 650 miliona kilovat sati", rekao je on.

Hajl je istakao da se očekuje da gradnja prve hidroemtrane počne 2014. ili 2015. godine, dok bi prva proizvodnja krenula 2017. ili 2018. godine.

strana 1 od 337 idi na stranu