Napušta Fejsbuk, vraća se u Srbiju

Aleksandar Ilić, svojevremeno najmlađi doktor nauka iz Niša, pre šest meseci dobio je kartu u jednom smeru do Amerike.

Izvor: Blic
Podeli

On je dobio posao na neodređeno vreme u jednoj od danas najatraktivnijih svetskih firmi - Fejsbuku. Ipak, Aleksandar planira da se do kraja godine vrati u svoj rodni grad.

Raditi u Fejsbuku je, kaže, za njega veliki izazov. Doktorska titula se ceni svugde u svetu, pa je tako i Aleksandar stekao poštovanje kolega, ali bi on stečeno iskustvo stečeno znanje želeo da podeli i prenese u svoju zemlju.

"Ovde sam se fino uklopio, radim već šest meseci. Na posao dolazim biciklom i treba mi je 30 minuta vožnje, pa mi je sve intresantno zbog kružnih šatlova kojima se može doći do posla. U Fejsbuku se razvija drugačija poslovna kultura nego kod nas, ali se čovek brzo navikne", kaže on.

Radno vreme u Fejsbuku je 10 sati dnevno, pa slobodnog vremena za zabavu i nema puno. Svakog meseca se održavaju “hakatoni” gde svako u toku jedne ili dve noći pokušava da napravi prototip neke nove ideje. Tako je i nastao sada već popularni tajmlajn i razni interni alati. Osim toga, Fejsbuk nekoliko puta mesečno organizuje zanimljive izlete za zaposlene.

Dodaje da se "osim novih metoda i tehnologija specifičnih zahteva iz oblasti bezbednosnih informacija i ogromnih baza podataka, ovde može naučiti i kako bi, zapravo, trebalo da izgleda timski rad. Kolege i atmosfera su izuzetni, a jedna od glavnih parola je 'napreduj brzo i lomi stvari'. Sam posao je vrlo zanimljiv, ali i veoma zahtevan. Međutim, zaposlenima su obezbeđeni svi obroci, mesta za opuštanje i relaksaciju - teretana, bilijar, košarka...".

"Doktorska titula im je jako važna, ali je najbitnije da budeš kreativan, da ostvaruješ zapažene rezultate i osmišljaš nove ideje. U Fejsbuku ima stotinak doktora nauka koji su došli sa prestižnih američkih univerziteta".

"Ovo je zaista divno i korisno iskustvo, u svakom smislu. Fejsbuk je kompanija koja ima socijalnu misiju, da učini svet otvorenijim i povezanijim. Ovde može svako da pokaže kreativnost, bez ikakvog ustručavanja. Mark Zakerberg je prijatan i uvek otvoren za nove sugestije i predloge. Zadovoljan sam prihodima, kolegama. Ali, kao što sam obećao, moj plan je da se do kraja godine vratim u Niš i stečeno znanje podelim sa kolegama iz Srbije", ističe ovaj mladi doktor nauka.

Na kraju, a moglo je i na početku - priznaje da mu “najviše nedostaju devojka, porodica i prijatelji”.

strana 1 od 337 idi na stranu