Škundrić: Sistem na ivici, ali radi

Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom predložiće Vladi Srbije da uvede vanredne mere i zatvaranje škola kako bi smanjila potrošnju energenata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

12:00

Default images

To je izjavio član Radne grupe Petar Škundrić, koji je nakon zasedanja Radne grupe kazao da će vanredne mere verovatno uključiti i da veliki potrošači u industriji rade smanjenim kakapcitetom jer se očekuju još niže temperature i veća potrošnja struje i energenata u narednih 10 dana.

"Elektroenergetski sistem u Srbiji je za sada stabilan iako radi u vanrednim uslovima i moguć je i dodatan uvoz struje ukoliko bude potrebno", kazao je Škundrić, koji je i savetnik srpskog premijera.

Ne razmišljamo o merama restrikcije struje, jer time ne bismo obezbedili da energetski sistem adekvatno funkcionše, rekao je Škundrić.

Radna grupa je uputila apel svim građanima da smanje potrošnju struje i energenata, dodao je on. Škundrić je kazao da su u Srbiji dostignuti istorijski maksimumi u dnevnoj potrošnji struje i gasa od oko 160 miliona kilovat sati i 15 miliona kubnih metara gasa.

"Energetski sistem radi u vanrednim okolnostim jer su vremenske prilike veoma teške i svi segmenti energetike ispunjavaju svoje planirane obaveze", istakao je on.

Ukrajinci nam "ukrali" gas

Škundrić je dodao da je zbog hladnoće Ukrajina povećala potrošnju što je dovelo do smanjenja isporuka gasa Srbiji za oko dva miliona kubnih metara dnevno, iako Gasprom nije smanjio isporuke gasa.

Kako je naveo, smanjenje se kompenzuje aktiviranjem podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i to pokazuje koliko je značajno što je prva faza gradnje tog skladišta završena na vreme.

"Trenutno se uz domaću proizvodnju može obezbediti oko pet miliona kubnih metara gasa dnevno, bez uvoza", kazao je on.

Prema rečima Škundrića, u skladištu gasa u Banatskom Dvoru ima dovoljno gasa za normalno funkcionisanje u narednih petnaestak dana, uz potrebu da se vodi računa o potrošnji jer se ne zna da li će ceo februar biti veoma hladan.

Kako je dodao Škundrić, s obzirom da se u Beogradu očekuju ekstremno niske temperature 9, 10. i 11. februara, do minus 24 stepena Celzijusa, može se očekivati dodatno povećanje potrošnje energije i energenata.

Škundrić je naglasio da se ne razmišlja o uvođenju restrikcija struje i dodao da mazuta ima u dovoljnim količinama.

"Ministarstvo je dalo saglasnost za dodatni uvoza struje, ako to bude potrebno iz tehničih razloga. Svi termoblokovi rade u prenapregnunotom stanju i moguće je da dodje do iskakanja i u tom trenutku će biti povučene dodatne količine struje iz uvoza", istakao je on.

Elektrane funkcionišu dobro

Zamenik direktora Beogradskih elektrana Petar Vasiljević je rekao da su i vanrednim okolnostima minimalni kvarovi u radu te elektrane, kao i da sve elektrane u Srbiji za sada dobro funkcionišu.

"Imamo govoljno gasa i mazuta za rad elektrana u narednih 10 do 15 dana", rekao je Vasiljević i istakao da su te količine enegenata bile predvidjene za potrošnju do kraja grejne sezone.
On je dodao da su sve elektrane u Srbiji osposobljene i da koriste mazut, ako budu smanjene isporuke gasa.

Vasiljević je naveo da su Beogrdske elektarne, po zahtevu Srbijagasa, dnevnu potrošnju gasa smanjile za 500.000 tona, a povećane je potrošnja mazuta za dodatnih 500 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: