Kostić: Ulažem u Jat iz altruizma

Grupa srpskih privrednika planira da uloži 25 miliona evra i dobije 50 odsto vlasništva u novom Jatu. Miodrag Kostić: Ulažem iz čistog altruizma.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2012.

11:33

Default images

Prema navodima dnevnika, investiciju u aviokompaniju planiraju Miroslav Mišković, Miodrag Kostić, Miroslav Bogićević i Goran Perčević, a najveći deo pripao bi Miškoviću, vlasniku Delta holdinga.

Plan je da se broj zaposlenih u aviokompaniji Jat ervejz smanji sa 1.200 na 400, da se nabave tri nova aviona, preuzme sedam ili osam aviona iz Jatove flote od 14 letelica i napravi kompanija vredna 50 miliona evra koja bi bila profitabilna od 2015, navodi izvor Blica. Biznismen Miodrag Kostić je za B92 potvrdio da je zainteresovan za ulaganje u novu srpsku aviokompaniju koja bi uskoro trebalo da se formira. On je istakao da bi osnivački ulog trebalo da bude 25 miliona evra.

Predsednik MK grupe ne zna koji će srpski biznismeni učestvovati u osnivanju nove nacionalne aviokompanije, ali ističe da da bi bilo dobro da ih u toj grupi bude bar deset. Kostić navodi da je njegovo učešće u konzorcijumu koji bi sa državom trebalo da formira novi Jat rezultat "čistog altruizma". On, naime, objašnjava da "tu nema para".

"Ideja je da nova kompanija počne od nule, da preuzme adekvatan broj radnika, da preuzme adekvatan broj aviona koji mogu da posluju po tržišnim principima", kaže on.

Svoju ulogu u tom poslu obrazlaže time da je "sramota da Srbija nema avioprevoznika" i "sramota je kako izgleda danas izgleda Jat i njegovi avioni".

"I moja deca i ja često putujemo Jatom i sramota je da moja sekretarica mora da se raspituje koji tačno avion leti, da bi odlučili da li će moja deca leteti njime", kaže on.

U razgovorima s predstavnicima Vlade Srbije dogovoreno je da država zadrži 50 odsto vlasništva u kompaniji, tako što će obezbediti opremu vrednu 25 miliona evra. Nova aviokompanija preuzela bi rešavanje Jatovog ugovora sa Erbasom iz 1998. godine, vrednog oko 580 miliona dolara, za kupovinu osam aviona. Jat ervejz je prilikom potpisivanja ugovora uplatio avans od 23,5 miliona dolara.

Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić potvrdio je da su u toku pregovori sa privrednicima sa kojima država namerava da osnuje novog srpskog avioprevoznika. "Ideja sa Jatom je da naši privrednici plus država prava novu kompaniju, a da stara kompanija ostane s dugovima i viškom radnika, koji će dobiti socijalni program", kazao je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: