Dobijamo Agenciju za KB i KEMZ?

Beograd -- Srbija će izgleda dobiti još jednu agenciju - za kriptološku bezbednost i zaštitu od kompromitujućeg elektromagnetnog zračenja (KB i KEMZ), piše list Alo.

Izvor: Alo
Podeli

Nova agencija predviđena je Nacrtom zakona o informacionoj bezbednosti, koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi.

Srbija već ima više od 130 Agencija.

Nacrtom zakona dobićemo i još dva organa koji će se baviti delokrugom regulisanim ovim zakonom - Akademsku mrežu Republike Srbije (AMRES) i Državnu komunikacionu mrežu (DKM).

Agencija za KB i KEMZ baviće se „bezbednosnom zaštitom sistema državnih organa, odnosno svih onih institucija koje dolaze u kontakt sa zaštićenim i tajnim podacima“ i biće u sastavu Ministarstva odbrane, ali će raditi kao samostalna.

Politički analitičar Milan Nikolić kaže da, iako u Srbiji ne bi bilo čudno da dobijemo i neku agenciju za krivine na krompirima, za ovom postoji i realna potreba, a član odbora za odbranu i bezbednost Skuštine Srbije iz SRS-a Dragan Todorović ovo ocenjuje „kao još samo jednu budalaštinu u dugom nizu“.

"U toj agenciji će uhlebiti partijske poslušnike i rodbinu i samo će duplirati kapacitete već postojećih, kao što se desilo sa Agencijom i Savetom za borbu protiv korupcije - imamo dva ista tela, a šampioni smo sveta u korupciji", uveren je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 337 idi na stranu