Vlada formirala još jednu agenciju

Beograd -- Listi od 136 državnih agencija kojima se dobrim delom nadležnosti preklapaju, Vlada je dodala još jednu. Od 1. januara radi i Agencija za restituciju.

Izvor: Blic
Podeli

Ona je predviđena novim zakonom o vraćanju imovine nekadašnjim vlasnicima.

Iako su do sada postojali i Fond i Direkcija za restituciju, to nije smetalo državnim organima da, uprkos svim upozorenjima javnosti, osnuju novo telo.

Novoosnovana agencija će ubuduće primati sve zahteve za povraćaj imovine i odlučivati o njihovoj verodostojnosti, a preuzela je Direkciju za restituciju, 16 njenih zaposlenih, tehniku i budžet, pa joj za 2012. pripada nešto više od pola milijarde dinara.

Mile Antić iz Mreže za restituciju tvrdi da je direkcija bila dovoljna i da je i pored malog broja zaposlenih i pritisaka koje je trpela radila dobro. On navodi da novoosnovanoj agenciji treba dati šansu, ali i da strahuje od toga da će u nju biti ubacivani stranački kadrovi i bivši zaposleni iz Agencije za privatizaciju. "Prebaciće po principu copy/paste 50 zaposlenih iz štetočinske Agencije za privatizaciju u novoformiranu Agenciju za restituciju... Osim toga, stiče se utisak da je namera da se ti ljudi prebace kako se slučajno ne bi razotkrilo dosadašnje nezakonito ponašanje i raspolaganje državnom imovinom", ističe Antić.

Direktor te agencije Strahinja Sekulić kaže da je ona osnovana u skladu sa zakonom, budući da je direkcija raspolagala sa svega 16 ili 17 zaposlenih koji sami nikako nisu mogli da izađu na kraj sa 150.000 predmeta.

"Priče o zapošljavanju lojalnih partijskih kadrova potpuno su neosnovane. Lično sam insistirao na tome da u okviru celokupne sistematizacije bude samo 3,6 odsto rukovodećih mesta, a da 96,4 budu izvršioci. Dok sam ja na čelu, znanje će biti osnovni kriterijum za primanje novih ljudi. A pošto nas pritiskaju rokovi, hitno ćemo morati da primimo još ljudi", navodi Sekulić.

On ističe da će agencija imati maksimum 250 zaposlenih, a da će svi oni morati da polože test znanja vezan za sve odgovarajuće zakone iz te oblasti.

Što se tiče budžeta, Sekulić tvrdi da je on skroman i da ne zna kako bi bez pomoći grada Beograda, ali i Niša, Kragujevca i Novog Sada, uopšte radili. Kaže da "svako ima pravo da sumnja, ali pre nego što sudi treba da sačeka rezultate".

U Koaliciji za nadzor javnih finansija kažu da je "stvaranje paradržavnih tela tipičan manir sadašnje vlasti“.

"Jedna agencija više nije incident, već pravilo igre. Deprimirajuće je, međutim, to što otpor javnosti ne daje efekat. Pošto je naša vlast nesposobna da u sektor industrije ili poljoprivrede zaposli Srbiju, zapošljava je na račun poreskih obveznika. Kupuju vreme do izbora i nove glasače", navodi Dragan Dobrašinović iz koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 337 idi na stranu