Žuta osa "donela" milion evra

Od izvoza u Australiju, SAD i EU ostvaren je prihod od oko pola miliona evra uglavnom od prodaje rakije žuta osa, kaže direktor firme Flores Milomir Pljakić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

15:45

Default images

Budući da je i prodaja u Srbiji i zemljama u regionu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, takođe vredna oko pola miliona evra i da je na nivou 2010. godine, Pljakić je zadržavanje nivoa prodaje na domaćem tržištu veliki uspeh za tu firmu, imajući u vidu svetsku ekonomsku krizu.

Govoreći o istorijatu firme "Flores" Pljakić je podsetio da je osnovana 1985. godine na osnovama porodičnog preduzeća nastalog 1803. godine koje se, preradom voća i proizvodnjom alkoholnih pića, vina i drugih proizvoda, bavilo do 1952. godine kada je nacionalizovano. Prema njegovim rečima, "Flores" je prva privatna firma u Jugoslaviji formirana čim su se stvorile zakonske mogućnosti za njeno osnivanje.

Danas, "Flores" ima modernu fabriku za preradu, pakovanje i kontrolu kvaliteta smeštenu u Divostinu na šestom kilometru od Kragujevca, a objekat za sazrevanje alkoholnih pića u hrastovim bačvama u selu Kamenica.

Ova privatna firma ima i posebnu ovlašćenu labaratoriju za kontrolu kvaliteta, a pića se proizvode od šljive koju uzgajaju pojedinačni proizvođači na voćnjacima širom Srbije.

Pored "žute ose" kao visokokvalitetnog brenda šljivovice, koja se priprema i sazreva prema tradicionalnim receptima, tu su i "bela osa", zatim "srpska loza" od grožđa koje raste na vinovim lozama vinograda u Srbiji, kao i "žuta lincura" od voća, šljivovice i cvetova raznog bilja, od kojih je glavna žuta lincura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: