Žuta osa "donela" milion evra

Kragujevac -- Od izvoza u Australiju, SAD i EU ostvaren je prihod od oko pola miliona evra uglavnom od prodaje rakije žuta osa, kaže direktor firme Flores Milomir Pljakić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Budući da je i prodaja u Srbiji i zemljama u regionu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, takođe vredna oko pola miliona evra i da je na nivou 2010. godine, Pljakić je zadržavanje nivoa prodaje na domaćem tržištu veliki uspeh za tu firmu, imajući u vidu svetsku ekonomsku krizu.

Govoreći o istorijatu firme "Flores" Pljakić je podsetio da je osnovana 1985. godine na osnovama porodičnog preduzeća nastalog 1803. godine koje se, preradom voća i proizvodnjom alkoholnih pića, vina i drugih proizvoda, bavilo do 1952. godine kada je nacionalizovano.

"Flores" proizvodi sa "žutom osom" kao vodećim proizvodom prava patentiranja zaštitili su u celom svetu i sertifikate za kvalitet dobili u SAD i drugim vodećim industrijskim državama. U novembru 1999. godine "Flores" je dobio svetskog Oskara od Instituta za evropske promocije i priznanje "Eureka" u Briselu kao kompanija koja je naročito obeležila XX vek.

Prema njegovim rečima, "Flores" je prva privatna firma u Jugoslaviji formirana čim su se stvorile zakonske mogućnosti za njeno osnivanje.

Danas, "Flores" ima modernu fabriku za preradu, pakovanje i kontrolu kvaliteta smeštenu u Divostinu na šestom kilometru od Kragujevca, a objekat za sazrevanje alkoholnih pića u hrastovim bačvama u selu Kamenica.

Ova privatna firma ima i posebnu ovlašćenu labaratoriju za kontrolu kvaliteta, a pića se proizvode od šljive koju uzgajaju pojedinačni proizvođači na voćnjacima širom Srbije.

Pored "žute ose" kao visokokvalitetnog brenda šljivovice, koja se priprema i sazreva prema tradicionalnim receptima, tu su i "bela osa", zatim "srpska loza" od grožđa koje raste na vinovim lozama vinograda u Srbiji, kao i "žuta lincura" od voća, šljivovice i cvetova raznog bilja, od kojih je glavna žuta lincura.

strana 1 od 371 idi na stranu