Dulić: Škriljci i bezbedni i vrede

Vlada Srbije će sutra doneti odluku o raspisivanju tendera za izbor savetnika u odabiru strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

17:00

Default images

Ministar životne sredine i rudarstva Oliver Dulić kaže da je namera da se godišnje eksploatiše pet miliona tona uljnih škriljaca od čega bi dobili 500.000 do 600.000 tona nafte.

On je ukazao da bi nafta proizvedena iz škriljaca zadovoljila 10 do 15 odsto potreba Srbije za naftom i smanjila zavisnost od uvoza, a na tom poslu biće otvoreno i oko 2.000 novih radnih mesta.

Dulić je rekao da eksploatacija uljnih škriljaca neće ugroziti životnu sredinu jer će se raditi površinski kopovima i nafta će se prerađivati u postrojenjima po standardima EU. "Nema nikakve misterije u vezi sa eksploatacijom škriljaca, jer je to običan kamen nalik uglju, koji u sebi ima 10 odsto organske matreije iz koje se dobija nafta", izjavio je Dulić. On je rekao da najava eksploatacije uljnih škriljaca nije predizborna kampanja jer će početi za šest do sedam godina.

"Došlo je vreme za početak eksploatacije uljnih škriljaca jer je to sada najisplativije zbog cene nafte na svetskom tržištu", kazao je Dulić u Aleksincu prilikom obilaska bušotine kojom se ispituje ležište škriljaca.

"Srbija troši između četiri i 4,5 miliona tona nafte godišnje od čega se dve trećine uvozi. U svetlu budućnosti u kojoj će nafte biti sve manje potrebno je da iskoristimo sve potencijale koje imamo", rekao je Dulić.

Ministar je rekao da su uljni škriljci izuzetno važni resursi i da njihovo korišćenje nije predizborni trik. "Mi ovde pričamo o poslovima za narednih nekoliko vlada i ministarstava", rekao je Dulić.

Dulić je istakao da ovih dana u resorno ministrarstvo treba da stigne elaborat koji će potvrditi da u aleksinačkom nalazištu uljnih škriljaca postoje rezerve od 400 miliona tona za eksploataciju.
Država će sa potencijalnim strateškim partnerom sklopiti za nas najpovoljniji mogući ugovor, tako da nijedna strana kompanija neće moći samo da ubira prihode, rekao je ministar i objasnio da će država u svakom slučaju imati deo vlasništva u budućem konzorcijumu u kojem će učestvovati i jedna domaća firma iz aleksinačkog kraja.

Napominjući da je ministarstvo htelo da to bude Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Dulić je dodao da to neće biti moguće zbog pravnih razloga, pa se očekuje izbor Aleksinačkih rudnika ili neke druge domaće firme koju bude ovlastila država.

Osim 500 do 600 hiljada tona nafte, iz aleksinačkih škriljaca bi se dobijalo i 100 megavat-časova električne energije, bilo bi obezbeđeno i grejanje za Aleksinac, a opština bi ubirala i prihod od rudne rente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: