Pejpal ne dolazi zbog monopola?

Država ima niz načina kako da popuni rupe u budžetu, a jedan od značajnih, ali i nepopularnih metoda jesu - kazne

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 09.01.2012.

10:11

Default images

.

Iza nas je ostalo nekoliko spektakularnih primera borbe države sa raznim monopolima na tržištu, ali to nije dalo očekivani finansijski efekat.

Još nije zabeleženo da je neki domaći tajkun uplatio jedan jedini dinar u budžet Srbije na ime izrečenih novčanih kazni zbog monopola na tržištu i nelegitimno stečenog profita, što razumljivo, iritira javnost i navodi na zaključak da je u Srbiji pravda ipak selektivna.

Ima čitav niz primera, ali je, možda zbog toga što je novac trenutno najtraženija roba, odluka Antimonopolske komisije da kazni srpske zastupnike „Western uniona“ (Eki transfers i Tenfore ) zbog dominantnog položaja na tržištu, karakterističan slučaj koji se vuče nekoliko godina.

Antimonopolska komisija je, da podsetimo, tačno pre dve godine naložila „Western unionu“ da raskine klauzule ugovora sa bankama, koje su omogućile dominantan položaj na tržištu i onemogućile konkurente da posluju pod jednakim uslovima.

Ugovori jesu izmenjeni i Srbija je formalno skinula monopol sa transfera novca iz inostranstva, ali je, sa druge strane, administrativnim propisima omogućila privilegovan status državnoj kompaniji „Pošte Srbije“ i svetskom lideru „Western union“ da uspostave novi model monopola na brzi transfer novca iz Srbije ka inostranstvu....

Da srpsko tržište za brzi transfera novca nije apsolutno liberalizovano svedoči i činjenica da uslovi za ulazak „Pey pala“, svetskog lidera za elektronski transfer novca, idu prilično sporo....

Ceo tekst pročitajte u rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: