I 2012. niču novi putevi i mostovi

Beograd -- Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović očekuje da će Koridor 10 biti i dalje najveći infrastrukturni projekat koji se gradi u Srbji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ne manji po značaju biće i radovi na izgradnji mosta na Dunavu od Zemuna do Borče, kao i na Koridoru 11.

Ignjatović očekuje da CIP bude angažovan na izradi projekata na železničkom Koridoru 11, koji se finansira iz ruskog međudržavnog kredita, podsećajući da je CIP uradio projekat za drugi kolosek već postojeće pruge Beograd-Pančevo i to je predao Železnici

Ruski kredit takođe predviđa izgradnju i projektovanje pruge Valjevo-Loznica, koja je ostala nedovršena, a idejni i glavni projekat CIP upravo završava, rekao je Ignjatović i dodao da CIP treba da uradi projekat za novo rešenje železničke stanice Prokop Beograd-centar, koji je je započet pre 40 godina.

Ignjatović očekuje da će sledeće godine u potpunosti biti završen most na Adi, zajedno sa saobraćanim petljama, iako se glavni deo pušta u saobraćaj do kraja 2011.

Taj most je ogromna je dobit za grad Beograd, koji će pomoći građanima da "skrate muke", koje su imali čekajući da pređu preko Gazele, na putu od Banovog brda ili sa Ibarske magistrale prema Novom Beogradu ili obratno, naglasio je Ignjatović.

U 2012. nastavak izgradnje autoputeva

Direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić kaže da će u 2012. biti nastavljena izgradnja autoputeva na trasi Koridora 10 i budućeg Koridora 11 kroz našu zemlji, kao i priprema za gradnju autoputa od Pojata kod Chićevca do Preljine kod Čačka kojim će biti povezana dva koridora.

Za puteve spremno oko 800 miliona evra

U izgradnju i obnovu puteva u Srbiji u 2012. godini biće investirano oko 800 miliona evra, kažu predstavnici preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije. Direktor Koridora Srbije Mihailo Mišić je kazao da će u izgradnju puteva u sledećoj godini biti investirano između 350 i 400 miliona evra, a direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak navodi da će u obnavljanje puteva u Srbiji u sledećoj godini biti uloženo 300 miliona evra, a u održavanje putne mreže 100 miliona evra.

Srbija je u ove godine dobila autoput kroz Vojvodinu završetkom deonica u dužini oko 88 kilometara od Horgoša do Novog Sada, kao i završetkom izgradnje novog mosta preko Dunava kod Beške, rekao je Mišić.

"Kao stručnjak, ne kao direktor, smatram da je to veliki uspeh, jer nigde nije bilo tako velikih građevinskih aktivnosti kao u Srbiji. Niko u okruženju nije sagradio 44 kilometra punog profila autoputa za ove dve godine", istakao je on.

"U 2012. godini očekujemo značajni završetak izgradnje pojedinih deonica na trasi ka bugarskoj granici i započinjanje ozbiljnijih radova na južnom kraku Koridora 10 ka makedonskoj granici, kao i na autoputu Beograd - Južni Jadran (Koridor 11)”, kazao je Mišić.

Trasa tzv. Koridora 11 kroz Srbiju u dužini oko 380 kilometara proteže se od rumunske ganice kod Vršca do Boljara na crnogorskoj granici i tu se trenutno izvode radovi na deonici od Uba do Lajkovca i izgradnji obilaznice oko Vršca.

Mišić je dodao da će se u 2012. raditi na završetku projektne dokumentacije za izgradnju autoputa koji treba da poveže koridore 10 i 11 odnosno Pojate - Preljina - Požega, kao i za trasu od Obrenovca do Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 396 idi na stranu