Bajec očekuje stabilnost u 2012.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec kaže da postoje realne osnove da se u 2012. godini održi makroekonomska stabilnost.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.12.2011.

17:18

Default images

On navodi da je vlada u budžetu izdvojila oko 1,5 milijardu evra za kapitalne projekte i 600 miliona evra za subvencije, a tu je i aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Bajec je naglasio da bi bilo jako dobro da Srbija u narednoj godini dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), jer bi to privuklo strane investitore i ukazao da država mora da smanji javnu potrošnju i sprovede reformu javnog sektora i poreskog sistema. Što se tiče monetarne politike, Bajec očekuje da će NBS uspeti da svede inflaciju na nivo značajno niži nego u ovoj godini i samim tim i referentnu kamatu, tako da će i poslovne banke moći da smanje svoje kamatne stope, a to znači i povoljnije kredite privredi i građanima.

Bajec je rekao, osvrnuvši se na ekonomska dešavanja u Srbiji tokom ove godine, da je najvažnije što je Vlada Srbije u proteklih 12 meseci uspela da održi makroekonomsku stabilnost.

U uspehe ekonomije u 2011. Bajec je ubrojao visoke devizne rezerve NBS od 11,5 milijardi evra i uvećanu štednju građana u bankama od 7,5 milijardi evra. Kada je u pitanju rast privrede od dva odsto u ovoj godini, Bajec je ocenio da je to posledica povećanih investicija, a manje povećanog izvoza.

U prvoj polovini godine povećane su penzije i plate u javnom sektoru, za oko dva miliona ljudi, ali se taj efekat i nije mnogo osetio, zbog istovremenog porasta cena hrane, podsetio je on.

Bajec je dodao da su u drugoj polovini ove godine cene prehrambenih proizvoda i inflacija naglo pali i ovu godinu završavamo dosta pozitivno, kada je reč o inflacijji u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: