Bajec očekuje stabilnost u 2012.

Beograd -- Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec kaže da postoje realne osnove da se u 2012. godini održi makroekonomska stabilnost.

Izvor: Tanjug
Podeli

On navodi da je vlada u budžetu izdvojila oko 1,5 milijardu evra za kapitalne projekte i 600 miliona evra za subvencije, a tu je i aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Bajec je naglasio da bi bilo jako dobro da Srbija u narednoj godini dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), jer bi to privuklo strane investitore i ukazao da država mora da smanji javnu potrošnju i sprovede reformu javnog sektora i poreskog sistema.

Ekonomska dešavanja, koja su obeležila 2011. su najpre veliki rast, a zatim pad cena prehrambenih proizvoda, jednocifrena inflacija oko osam odsto do kraja godine, što je jako dobar rezultat, kao i usporavanje privrede i rast nezaposlenosti u drugom delu godine.

Što se tiče monetarne politike, Bajec očekuje da će NBS uspeti da svede inflaciju na nivo značajno niži nego u ovoj godini i samim tim i referentnu kamatu, tako da će i poslovne banke moći da smanje svoje kamatne stope, a to znači i povoljnije kredite privredi i građanima.

Bajec je rekao, osvrnuvši se na ekonomska dešavanja u Srbiji tokom ove godine, da je najvažnije što je Vlada Srbije u proteklih 12 meseci uspela da održi makroekonomsku stabilnost.

U uspehe ekonomije u 2011. Bajec je ubrojao visoke devizne rezerve NBS od 11,5 milijardi evra i uvećanu štednju građana u bankama od 7,5 milijardi evra.

U narednoj godini Bajec puno očekuje i od projekta Fijat auomobili Srbija, koji će, prema njegovoj oceni, "pokazati gomilu indirektnih efekata", poput dodatnog zapošljavanja u drugim delovima privrede i da će Kragujevac kao grad da "živne".

Kada je u pitanju rast privrede od dva odsto u ovoj godini, Bajec je ocenio da je to posledica povećanih investicija, a manje povećanog izvoza.

U prvoj polovini godine povećane su penzije i plate u javnom sektoru, za oko dva miliona ljudi, ali se taj efekat i nije mnogo osetio, zbog istovremenog porasta cena hrane, podsetio je on.

Bajec je dodao da su u drugoj polovini ove godine cene prehrambenih proizvoda i inflacija naglo pali i ovu godinu završavamo dosta pozitivno, kada je reč o inflacijji u odnosu na prethodnu godinu.

strana 1 od 396 idi na stranu