2012. će biti teška za srpske banke

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Oliver Regl kaže da će 2012. za njegovu i druge banke koje posluju u Srbiji biti teža nego ova godina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 31.12.2011.

17:02

Default images

On objašnjava da sada stiže drugi talas krize koji će nepovoljno uticati na ukupno ekonomsko okruženje.

Regl je kazao da je Rajfajzen banka napravila planove koji uzimaju u obzir negativne efekte krize i da u narednoj godini očekuju slabije poslovne rezltate od ovogodišnjih.

On je, međutim, naglasio da banka i dalje planira vrlo proaktivan pristup. "Naša pozicija je vrlo stabilna, imamo vrlo visoku kapitalnu bazu, nivo likvidnosti, vrlo visok kvalitet kreditnog portfolija i to će nam omogućiti da i dalje radimo vrlo aktivno", istakao je Regl.

Protekla godina je, prema rečima Regla, vrlo uspešna za Rajfajzen banku i to u svim segmentima poslovanja.

"Naši finansijski rezultati ukupno su značajno bolji nego prošle, krizne godine i to u svim segmentima poslovanja - i sa privredom i sa stanovništvom", rekao je on.

Regl kaže da je celokupni bankarski sektor Srbije i dalje vrlo stabilan, ali da se sve više vidi efekat kriznih godina i to po gubicima ne malog dela banaka, ali i po nivou problematičnih kredita.

"Kada gledamo na gubitke, tu, naravno, sve više i više banaka mora da se pita kako dalje, već nekoliko godina rade sa gubitkom, sad stiže drugi talas krize i pogotovo te male banke, koje sada imaju dva do tri odsto tržišnog udela, moraju da se vrlo dobro zapitaju kako će dalje pristupiti", istakao je Regl.

Kada se pogleda nivo problematičnih kredita na nivou bankarskog sektora Srbije, već sada je na vrlo visokom nivou - ukupno je više od 19 odsto, za privredu više od 22 odsto, što znači da je svaki četvrti, peti kredit privredi problematičan.

Dugalić: Banke na oprezu u 2012.

Predsednik Udružanja banaka Srbije (UBS) očekuje da će banke u 2012. godini biti na oprezu kada je reč o kreditiranju stanovništva i privrede. U uslovima ekonomske krize, banke su opreznije jer je veći rizik da se uzeti krediti kasnije ne vraćaju na vreme, rekao je Dugalić.

"Banke postaju opreznije, jer je veći rizik od nevraćanja kredita. One su rigidne u pogledu odobravanja novih kredita i to je sasvim razumljivo ponašanje. Pretpostavljam da će takvu politiku voditi i u narednom periodu", objasnio je on zakonomernost u ponašanju banaka, u uslovima krize.

On je ocenio da će nedavno doneta odluka Narodne banke Srbije, da se bankama smanje rezervisanja i da se drugačije klasifikuju rizici, omogućiti da se smanje kamatne stope ali ne i neku veliku kreditnu ekspanziju.

"Banke ne mogu da ‘leče’ privredu, daju kredite onima koji mogu da ih vrate, i upravo ova mera je orijentisana ka onima koji mogu da rade, da vraćaju kredite i da im taj teret bude manji kroz niže kamatne stope. To je smisao ove mere", precizirao je Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: