Kinezi i Rusi "ulaze" u naše banke

Finansijsko tržište Srbije najzanimljivije je bilo ulagačima iz Italije, Nemačke, Austrije. Ova slika sada počnje da se menja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

09:54

Default images

Od početka naredne godine Sberbanka, u kojoj je izrazito dominantan ruski kapital, dolazi u Folks banku u Srbiji.

Novi većinski vlasnik Agrobanke u 2012. trebalo bi da postane kineska BEA, ili, u prevodu, Banka istočne Azije.

Šta će oni doneti na ovo tržište?

Po rečima stručnjaka Boška Živkovića, dolazak banaka iz ovih zemalja je dobra vest. "Ceo region imaće narednih godina velikih problema s prilivom kapitala iz inostranstva. Pred bankama iz EU je dokapitalizacija – procene govore da će im za to trebati više od sto milijardi evra. To je veliki teret za gotovo sve kuće. Problem će rešavati tako što će svoje afilijacije van matičnih zemalja, a koje ne budu mogle da dokapitalizuju – prodavati", kaže Živković.

Zbog toga, kako dodaje, i narednih godina možemo očekivati promene vlasničke strukture u više kuća.

"Što se tiče novih igrača koji u 2012. dolaze na srpsko tržište, Sberbank je stara štedionica koja je poslovala još u doba Sovjetskog Saveza. Promena vlasničke strukture je bila uspešna i to je kuća koja danas ima odlična potencijal. Kineske banke imaju ogromne mogućnosti, pa i ova koja planira dolazak u Srbiju", smatra ovaj ekonomista.

Živković objašnjava da banke prvih godina po ulasku na tržište ne rade velike poslove. Tada se fokusiraju na jačanje pozicije i strukturne probleme. Ulagači su najzainteresovaniji za zemlje gde će imati dobar prinos i operativnu efikasnost, a to su sada Poljska, Turska i Rusija. Ostale zemlje Jugoistiočne Evrope nisu toliko zanimljive jer su prinosi na kapital niži a istovremeno je veliki rast nenaplativih kredita.

Drugim rečima, dolazak ovih kuća je dobar signal, no one ne dolaze sa džakom para. Ali mogućnosti za ulaganja imaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: