Sa 2.000 RSD u Novu godinu (FOTO)

Beograd -- Novčanica od 2.000 dinara na kojoj je lik naučnika Milutina Milankovića biće u opticaju od 30. decembra 2011, kaže guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Guverner Šoškić je istakao da se tom novčanicom ne povećava ukupan iznos novca u opticaju, već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca.

"Novom novčanicom od 2.000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a time i troškove izrade za oko 170 miliona dinara", rekao je Šoškić.

On kaže i da će njenim izdavanjem biti olakšano poslovanje novcem i upotpunjena postojeća serija novčanica koje je izdala NBS.

Kako izgleda nova srpska banknota, prva posle sedam godina, novčanica od 2.000 dinara, pogledajte u Galeriji.

Nova novčanica uvodi se u trenutku kada su devizne rezerve NBS na zadovoljavajućem nivou od oko 11,4 milijarde evra, a međugodišnja inflacija ima trend pada, kazao je Šoškić.

Generalni direktor Zavoda za izradu novčanica Milutin Ignjatović kaže da nova banknota ima brojne zaštite od faslifikovanja, kao što su mašinski čitljivi elementi zaštite, OVD kinegram i vidljiva zaštitna vlakanca, koji ovu novu novčanicu čine izuzetno teškom za falsifikovanje. Novčanica je po tehnološkim i dizajnerskim rešenjima na nivou evra. U njenoj izradi učešće ručnog rada je 72 odsto, a mašinskog svega 28 odsto.

"U trenutku kada je čitava evro zona u do sada nezabeleženoj krizi važno je da čuvamo naš dinar", rekao je Šoškić i podsetio da je dinar ove godine bio najstabilnija valuta u poređenju sa valutama zemalja u okruženju.

Nova novčanica će "popuniti prostor" između apoena od 1.000 i 5.000 dinara. Ona je druga po vrednosti, iza one od 5.000 dinara koja se koristi od 2003. godine i na kojoj je portret Slobodana Jovanovića.

Novčanica od 2.000 dinara prvi je potpuno novi apoen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Poslednji put je novi apoen izdat 2004. godine i to novčanica od 500 dinara.

Na naličju nove novčanice je figura Milutina Milankovića sa fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.

Krajem septembra, NBS je pustila u opticaj novčanice od deset, 20 i 200 dinara na čijem naličju je izmenjen Veliki grb Srbije. Pogledajte nove novčanice u našoj Galeriji.

U opticaju su sada i papirne novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 na kojima su potreti Vuka Stefanovića Karadžića, Petra Drugog Petrovića Njegoša, Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i Nikole Tesle, Nadežde Petrović, Jovana Cvijića i Đorđa Vajferta.

Ko je bio Milutin Milanković

Milutin Milanković, čiji je lik na novoj novčanici, bio je astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer pronalazač, doktor tehnike, univerzitetski profesor i književnik.

Rođen je u Dalju, završio je realnu gimnaziju u Osijeku, gde je presudnu ulogu u njegovom životnom opredeljenju imao profesor matematike Vladimir Varićak.

Milanković je potom završio građevinski fakultet, a 1904. godine postao je doktor tehničkih nauka. Od 1905. do 1909. radio je kao građevinski inženjer u nekoliko bečkih firmi, na projektovanju armirano - betonskih građevina i tada prijavio šest patenata.

Po osnivanju Beogradskog univerziteta, Milanković je postao vanredni profesor primenjene matematike, gde je ostao sve do penzionisanja 1955. godine.

U međuvremenu izabran je za redovnog člana SANU i dopisnog člana JAZU, proveo je Prvi svetski rat u internaciji u Budimpešti i objavio svoja najznačajnija dela "O primeni matematičke teorije sprovođenja toplote na probleme kosmičke fizike" i "Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba".

Milanković se bavio suštinskim kosmičkim i ljudskim pitanjima, suncem i ledom, od čijeg međusobnog odnosa zavisi pojava i opstanak života u svemiru.

U skromnim uslovima, uz pomoć papira i olovke, matematički je objasnio uzroke, nastanak i trajanje ledenih doba na Zemlji, dokazao vezu između nebeske mehanike i klime na Zemlji i postavio teoriju pomeranja severnog Zemljinog pola.

Milanković je i tvorac dosad najpreciznijeg kalendara, u kojem je kalendarska godina svega dve sekunde duža od sadašnje tropske godine.

Umro je u Beogradu 12. decembra 1958. godine, a po vlastitoj želji, njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Dalj, 1966. godine.

strana 1 od 396 idi na stranu