Dinar drugi najbolji u Evropi

Srpski dinar je po rezultatima druga najbolja valuta u Evropi ove godine, pošto investitori veruju u mogućnosti Srbije da privuče strani kapital.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 09.12.2011.

16:26

Default images

Oni smatraju da te mogućnosti nadilaze gubitke od odlaganja nastavka evrointegracija zemlje, ocenjuje agencija Blumberg.

Ove godine je dinar dobio 2,7 odsto što je više od svih evropskih valuta, osim moldavskog leja, dok je na sam evro veoma loše uticala dužnička kriza u evrozoni.

Blumberg piše kako optimizam povodom ekonomskih izgleda i budućih ulaganja u Srbiju raste, uprkos odlaganju donošenja odluke da zemlji bude sada dat status kandidata za članstvo u EU. Predsednik Evropskog Saveta Herman Van Rompej izjavio je da će se šefovi diplomatija EU sastati u februaru sa jasnim ciljem da Srbiji dodele status kandidata, s tim da Savet to potvrdi u martu.

Šef odeljenja RBS banke za nova tržišta Timoti Eš kaže da investitori pristup Evropskoj uniji više ne posmatraju u istom svetlu posle problema s evrom.

"Ne mislim da iko ovih dana 'kupuje' Srbiju na osnovu priče o pristupanju EU. Nisam sklon mišljenju da će investitori biti nešto posebno zabrinuti zbog poslednjeg razvoja dogajaja", rekao je Eš.

Menadžer Landesbank Berlin investa Luz Remejer smatra da političko nazadovanje zbog odlaganja kandidature "neće biti velika drama". "S tako malo uključenih stranih investitora, nema razočaranja, pošto oni koji su investirali, poput nas, nisu očekivali glatke razgovore s EU", rekao je Remejer.

On je dodao da će na dinar i državne obveznice Srbije više uticati parlamentarni izbori sledeće godine.

Sosijete ženeral je međutim bila pozitivnija u pogledu statusa Srbije u evrointegraciji. "Iako još ima puno neizvesnosti oko ishoda, mi verujemo da Srbija ima dobre šanse da dobije status kandidata što bi značajno povećalo poverenje investitora", rekao je šef za strategiju na novim tržištima te banke Benoa An.

Dinar je, navodi Blumberg, za 0,8 odsto ojačao u odnosu na evro 2. decembra, pošto je banka Sosijete ženeral saopštila da će povećati kredite u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: