Kontrolori GSP neće na manju platu

Beograd -- U Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd do kraja godine trebalo bi da bude ugašeno više od 300 radnih mesta.

Izvor: Novosti
Podeli

Kontrolori, otpravnici i dispečeri sele se na nove adrese, jer su prodaja i naplata karata, kao i kontrola i upravljanje vozilima prešli u ruke firme "Apeks solušn tehnolodži", a novi sistem bi trebalo da startuje od Nove godine.

U "Apeksu" kažu da je konkurs za kontrolore završen i da je u toku izbor kandidata.

Uvođenjem novog sistema naplate i kontrole karata uloga kontrolora se neće suštinski promeniti. Posao kontrolora će biti isti, osim što će za proveru ispravnosti putnih isprava koristiti prenosne uređaje za kontrolu. Kontrolor će moći, ukoliko je neophodno, i da izda kartu ili kaznu.

"Naše potrebe su da zaposlimo 200 kontrolora, međutim, prijavilo se mnogo više zainteresovanih. Ipak, neočekivano, javio se mali broj kontrolora koji su na ovoj poziciji bili stalno zaposleni u GSP", objašnjavaju u "Apeksu".

U najvećem gradskom prevozniku kažu da imaju 133 kontrolora u stalnom radnom odnosu i 275 angažovanih na privremeno-povremenim poslovima.

"Samo jedan stalno zaposleni kontrolor izjasnio se kroz anketu za mogući nastavak posla u "Apeksu". Dva glavna kontrolora i jedan pomoćnik su konkurisali za radno mesto šefa kontrolora kod novog operatera. Veliki broj je nezainteresovan da pređe iako su to uglavnom ljudi koji su na ove poslove raspoređeni po kazni i nemaju dobre preporuke ili su nedovoljno kvalifikovani", kaže Slavica Stevanović iz GSP.

Kako dodaje, za invalide rada koji neće da menjaju poslodavca, GSP će naći rešenje i biće raspoređeni u okviru firme na druga radna mesta.

"Ali ostali koji nemaju kvalifikacije ostaće bez posla jer se služba kontrole u GSP gasi", kaže ona.

Slab odziv kontrolora verovatno je posledica nezadovoljstva uslovima koje im nude u novoj firmi. Iako je sa Direkcijom za javni prevoz dogovoreno i radnicima dato obećanje da će raditi na istim poslovima i za to biti isto plaćeni, na konkursu su objavljeni drugačiji uslovi rada.

Firma "Apeks solušn tehnolodži", koja je tenderom dobila posao uvođenja novog sistema kontrole, naplate i upravljanja javnim prevozom, na konkursu je tražila 200 kontrolora koji bi potpisali ugovor na šest meseci i kojima bi plata bila 25.000 dinara. Raspisan je konkurs i za 18 otpravnika, a šefovska plata iznosila bi 50.000 dinara.

"S obzirom na to da je 133 kontrolora u GSP bilo stalno zaposleno i da su u proseku primali 37.000 platu, njihovo nezadovoljstvo i nezainteresovanost su očekivani. Plata i ugovor koji im se nude u novoj firmi više odgovaraju kontrolorima koje smo mi angažovali na privremeno-povremenim poslovima i čija je mesečna zarada bila od 25.000 do 27.000 dinara",objašnjavaju u GSP.

Međutim, u "Apeksu" objašnjavaju da je kontrolorima ponuđeno da pod istim uslovima i na neodređeno vreme nastave da rade svoj posao, kao što je i predviđeno ugovorom sklopljenim sa Direkcijom za javni prevoz. "Apeks" je u obavezi da zaposli 200 kontrolora, a ukoliko se prijavi manji broj, preostale kandidate biraju konkursom.

Za poslove otpravnika i dispečera, na konkursu je bila navala. Međutim, u GSP ima 175 otpravnika i 78 dispečera, a potreba Direkcije za javni prevoz je da na ovim poslovima angažuje njih 18. Pet otpravnika je već prešlo u novi centar za kontrolu. U GSP je bilo angažovano 33 otpravnika na privremeno- povremenim poslovima i oni će, takođe, ostati bez posla.

Vesti

strana 1 od 9373 idi na stranu