Cvetković: Mnogo bolje nego 2008.

Vlada Srbije i u uslovima svetske ekonomske krize sprovodi bazične ciljeve i reforme, kazao je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: Tanjug, CorD

Sreda, 30.11.2011.

19:29

Default images

On navodi da ćemo stalnim sprovođenjem malih promena za nekoliko godina videti veliki napredak.

Premijer Cvetković je kazao da se "Srbija uređuje", iako možda nedovoljno brzo, da napretka ima i da se nesumnjivo ide u pozitivnom pravcu. Cvetković je dalje ocenio da, će Srbija, ukoliko u uslovima ekonomske krize u 2012, ostvari makar i minimalan rast, to biti pozitivan znak.

"Građani krizu najdublje osećaju kada je reč o pitanju zaposlenosti i sve priče o ekonomiju, u osnovi su vezane za to pitanje", kazao je premijer i dodao da je jedna vrsta odbrane od krize stvaranje povoljnijih uslova za mala i srednja preduzeća, kako bi mogla da apsorbuju radna mesta, za šta im treba pomoć i podrška. On je ocenio da, mada je Evropska unija suočena sa do sada nezabeleženim ekonomskim teškoćama, za Srbiju EU i dalje predstavlja najpovoljniju alternativu i strateški prioritet jer će obezbediti bolji standard građana.

Premijer je, međutim, primetio da je Srbija u posebno nepovoljnoj poziciji, jer se suočava sa dve negativne snage - krizom koja pogađa i druge zemlje, ali, takođe, sa nedovršenim procesom tranzicije ka planskoj slobodnoj ekonomiji kod kuće.

"Bilo bi idealno da smo reforme završili pre tri ili četiri godine i suočili sa krizom sa iste pozicije kao druge zemlje, a ovako moramo da prođemo kroz ta dva bolna procesa paralelno", istakao je Cvetković.

Premijer je kazao da i u vreme krize "apsolutno ne treba obustavljati reforme, čak ni po cenu gubitka popularnosti", dodavši "da će se na dugi rok videti zašto je to bilo dobro."

"Ljudi su uplašeni od ekonomske krize, pa ih i reforme dodatno plaše. Ipak, mislim da smo u tom pogledu učinili nekoliko krupnih poteza i nastavljamo sa reformama, trudimo se da napravimo još bolji privredni ambijent", istakao je on.

Cvetković se saglasio da su potpuno na mestu primedbe stranih investitora na birokratiju i administraciju, kao i na dužinu trajanja procedura, ali da taj problem ne može biti rešen dekretom za jedan dan.

"Čini mi se da je situacija sada mnogo bolja nego pre tri godine, a verujem da će za tri godine biti mnogo bolja nego što je danas", dodao je Cvetković. On smatra da su dobrodošle i primedbe stranih investitora na niz parafiskalnih plaćanja, za koja se, prema njihovim tvrdnjama, svakog meseca izdvaja značajan novac.

"Pokušavamo da uvedemo naknade koje su na nivou onih u okolnim zemljama, sličnog nivoa razvijenosti, dok su neki porezi u Srbiji najniži u regionu", dodao je Cvetković i ukazao da lokalne zajednice moraju same da se bore da privuku investitore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: