"Fijat najveći nacionalni projekat"

Beograd -- Sklapanje novog Fijatovog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu i koji još uvek nosi radni naziv “el zero” (L0), počeće 2012. godine.

Izvor: B92, Blic, Tanjug
Podeli

Izgled je do sada čuvan u tajnosti, a kako se može videti na slikama, “el zero” će preuzeti nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih modela italijanskog proizvođača.

Novi automobil biće dugačak oko četiri metra i u prednjem delu ličiće na aktuelni model ”fijat 500”.

Ideja italijanskog proizvođača jeste da novi automobil bude zamena za modele "fijat idea" i "lanča muza". Kada se 2013. godine bude pojavila “el zero” verzija sa sedam sedišta, ona će na tržištu zameniti i "fijat multiplu".

U Fijatu planiraju da do 2015. bude dostignuta godišnja proizvodnja od 200.000 primeraka modela “el zero”.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je naveo da je Fijat prepoznat kao najveći nacionalni industrijski projekat i najveća investicija u Srbiji, barem u poslednjih nekoliko godina.

Ćirić je objasnio da je prilikom koncipiranja budžeta za 2010. i 2011. godinu, Fijat obuhvaćen u nekoliko razdela -u ekonomiji, finansijama, prostornom planiranju...

Ministar je naglasio da će ta investicija značiti direktno i indirektno zapošljavanje od 3.000 do 4.000 radnika, kao i značajan izvoz i doprinos bruto društvenom proizvodu.

Podsetivši da je projektovani izvoz Fijata, u kojem je država suvlasnik, od 1,3 do 1,5 milijardi evra godišnje, on je napomenuo da ukupan izvoz iz Srbije u prošloj godini nije bio veći od 7,2 milijarde evra, a da u ovoj očekuje oko osam do 8,5 milijardi evra.

strana 1 od 395 idi na stranu