Firme prodali, a radnici na ulici

Beograd -- Od 2002. u Srbiji je privatizovano 3.017 društvenih preduzeća, a 636 privatizacija je bilo neuspešno, u preduzećima gde je radilo oko 83.000 radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gotovo 65 odsto društvenih preduzeća u Srbiji koja su privatizovana, ili su ugašena ili su pred postupkom likvidacije, dok samo 35 odsto njih još uvek posluje.

Ostvareni su prihodi od 2,6 milijardi evra, a tri četvrtine (75 odsto) zaposlenih koji su radili u tim preduzećima je izgubilo posao.

Agencija za privatizaciju je kao razloge za raskid ugovora navela - neplaćanje rata prodajne cene, neodržavanje kontinuiteta poslovanja, nepoštovanje socijalnog programa, nesavesnost kupca.

Prema rečima predstavnika sindikata UGS Nezavisnost u Socijalno ekonomskom savetu Zorana Ristića, anketa koja je sprovedena među zaposlenima, pokazala je da je privatizacija donela niz negativnih efekata - dovela je do smanjenja radnih prava, do socijalne nesigurnosti i velikog otpuštanja zaposlenih.

U ovom periodu Agencija za privatizaciju pokrenula je 182 postupka protiv kupaca, i to pred sudom 178 postupaka a pred arbitražom se nalaze četiri kupca, dok su istovremeno kupci protiv Agencije za privatizaciju pokrenuli 158 postupaka.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike u Socijalno ekonomskom savetu Srbije Danijela Rajković navela je da je metodom javnog tendera, u tom periodu, prodato ukupno 127 preduzeća, od čega je bilo 37 raskinutih ugovora dok je metodom javne aukcije prodato 2.154 preduzeća od čega je raskinuto 599 privatizacija. Prema njenim rečima, u tim preduzećima bilo je zaposleno 197.440 radnika.

Prema podacima Agencije za privatizaciju iz stečaja je prodato 533 preduzeća, i to su kod 211 preduzeća prodati delovi imovine dok su 322 prodata kao celine, navela je ona.

Raskinuto je 636 ugovora, a u tim preduzećima je bilo zaposleno skoro 83.000 zaposlenih, dok je prodajna cena ovih preduzeća iznosila je nešto više od milijardu evra.

Nakon raskida ugovora o prodaji ponovo je prodato 12 preduzeća i to jedno metodom javnog tendera a 11 metodom javne aukcije, istakla je Rajković. Ona je rekla da je dodatno prodato i 109 preduzeća, od čega je Akcijski fond prodao 107 a dva je prodala Agencija za privatizaciju.

strana 1 od 395 idi na stranu